Eet je vegetarisch en ben je soms bang dat je niet genoeg ijzer binnenkrijgt nu je vlees van het menu hebt geschrapt? Dan zijn deze etenswaren ideaal om je ijzerinname te verhogen.

IJzer is een essentiële voedingsstof, maar toch krijgen veel mensen er niet genoeg van binnen. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat onder meer nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed. Hierdoor blijf je energiek en alert, want een tekort aan ijzer leidt tot een moe en lamlendig gevoel. In het ergste geval kun je er zelfs bloedarmoede van krijgen. Door het eten van deze foods kun je een ijzertekort voorkomen.
 
1. Linzen
Linzen worden vaak gebruikt in vleesloze maaltijden, en met een goede reden! Slechts vier theelepels gekookte linzen bevat al vierenhalve milligram ijzer. Dat is en derde van de voorgeschreven hoeveelheid ijzer per dag voor vrouwen (namelijk 14,8 milligram).
 
2. Vijgen
Ook vijgen zijn ideaal als je last hebt van een ijzertekort: één rauwe vijg bevat twee milligram ijzer. Daarnaast bevat een vijg slechts vijfenveertig calorieën, wat het een ideale gezonde snack maakt om je dagelijkse dosis ijzer op te krikken. 
 
3. Sesamzaadjes
Deze zaadjes zijn misschien klein, maar ze zijn een perfecte toevoeging op je eetpatroon – twintig gram zaadjes bevat drie milligram ijzer. Tel daar de lekkere, nootachtige smaak bij op en je hebt een heerlijke topping voor je salades, roerbakgerechten en zelfs muffins.
 
4. Tofu
Niet alleen bevat tofu drieënhalve milligram ijzer per honderd gram, ook is deze vleesvervanger eiwitrijk en bevat het bijna geen vet.
 
5. Pistachenootjes
Het eten van pistachenootjes is waarschijnlijk één van de snelste en lekkerste manieren om je ijzerinname te verhogen – ze bevatten veertien milligram ijzer per honderd gram en zijn daarnaast ook nog rijk aan eiwitten, vitamin E, calcium en magnesium.
 
6. Drop
Oké, misschien is drop niet de gezondste keuze uit dit rijtje, maar het is wel een ijzerrijke food: een zakje drop van vijftig gram bevat vier milligram ijzer.
 
7. Boerenkool
Ook boerenkool mag zeker niet ontbreken in dit lijstje – honderdvijftig gram boerenkool bevat drie milligram ijzer.

Bron: womenshealthmag.nl