Wil je afvallen en heb je echt alles al geprobeerd, maar zonder succes? Misschien heb je onbewust jezelf gesaboteerd door deze achterhaalde technieken te gebruiken.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof er ontelbaar veel manieren zijn om af te vallen. Hoe populair deze misschien ook geweest zijn, onderzoek heeft uitgewezen dat je deze dieettips in ieder geval beter links kunt laten liggen.
 
1. Een grote avondmaaltijd eten
De grootste maaltijd per dag is voor de meeste mensen vaak het avondeten. Maar juist ‘s avonds veel eten kan ervoor zorgen dat de hormone die je hongergevoel aangeven van slag raken. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je niet goed slaapt, waardoor je de volgende dag weer gaat overeten. Als je ‘s avonds overeet, zul je ‘s ochtends namelijk minder trek hebben in ontbijt, waardoor je ‘s ochtends minder eet. Resultaat? Je hebt tegen het avondeten weer meer trek en je belandt in dezelfde vicieuze cirkel. Je kunt dus beter je maaltijden meer in balans houden zodat je overeten ‘s avonds voorkomt – ontbijt ‘s ochtends groter en eiwitrijk, maar halveer je avondmaaltijd.
 
2. Op willekeurige momenten eten
Op deze manier eten kan juist bijdragen aan gewichtstoename. Tijdens een onderzoek van het American Journal of Clinical Nutrition werd ondervonden dat vrouwen die op regelmatige, vaste tijdstippen aten meer calorieën verbrandden in de drie uur na een maaltijd dan vrouwen die onregelmatig en ongepland aten. Ook hebben mensen de neiging om meer te eten dan ze denken. Als je meerdere keren per dag eet, heb je dus meer kans dat je te veel eet. Probeer het te houden op drie eiwitrijke maaltijden per dag, waarbij je ontbijt wat groter is en je lunch en avondeten wat minder groot zijn.
 
3. Bijhouden hoeveel calorieën je eet
Probeer jij krampachtig bij te houden hoeveel calorieën je nu precies weg eet op een dag? Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal calorieën dat je eet niet gelijk staat aan hoe gezond of dun je bent. Ook is het bijna niet mogelijk om het precieze aantal calorieën te tellen. Meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt is dus niet bepaald de beste aanpak om af te vallen. In plaats daarvan kun je beter een eetpatroon hanteren waarbij je gezonde ‘echte’ foods eet, zoals planten, vis, noten, zaden en plantaardige oliën – deze bevatten stoffen die je vertering vertragen, je cellen voor vetopslag ‘uitzetten’ en bloedsuikerschommelingen voorkomen.
 
4. Een doelgewicht op korte termijn willen bereiken
Als we willen afvallen hebben we al snel de neiging om extreem te gaan dieten, waardoor we op korte termijn veel gewicht verliezen. Deze werken echter niet op de lange termijn – meestal is het gewicht na een paar weken/maanden weer terug. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat het gewicht wat je verliest op de lange termijn ook wegblijft. De sleutel tot success? Gezonde eetgewoontes je levensstijl maken. Maak kleine veranderingen in je eetpatroon waar je je makkelijk aan kunt houden. Je kunt beginnen met een lijstje maken met problemen in je eetpatroon, om ze vervolgens één voor één aan te pakken. Zo heb je meer kans dat het gewicht wat je verliest er langer afblijft.

Bron: womenshealthmag.nl