Daarom hier, 5 redenen waarom je zo énorm gestrest bent en hoe je ermee om gaat:

1. Je ouders hebben het niet helemaal handig aangepakt
De generatie van je ouders heeft de neiging gehad om je naschoolse tijd met zoveel mogelijk activiteiten vol te plannen en vooral te zorgen dat je geen onrecht werd aangedaan. Op zich heel lief natuurlijk, maar dat is wel waar het mis is gegaan, als we Karen Cassiday van de Anxiety en Depression Association of America mogen geloven. Want deze goedbedoelde acties hebben volgens haar gezorgd dat millennials niet goed kunnen dealen met stress, conflicten, frustratie en verveling.

Volgens Karen hebben jonge mensen niet echt leren omgaan met lastige situaties, doordat ouders en scholen kinderen te snel te hulp zijn geschoten als 't even tegenzat. In plaats van om te kunnen gaan met fouten, afgang en andere narigheid uit het dagelijks leven, zo legt ze uit, is het twintigers een beetje aangeleerd om oplossingen vooral bij anderen te zoeken in plaats van bij zichzelf. Met tot gevolg het gevoel van hulpeloosheid, maar ook angst en depressie wanneer je het zelf moet doen.

De oplossing
Aanpakken die hap! Hoe meer je voor je verantwoordelijkheden wegrent - of het nou gaat om een akkefietje met vrienden, een moeilijke situatie op werk of geen nee durven zeggen - hoe meer je er tegenop gaat zien. Het werkt heel simpel: hoe vaker je dingen doet waar je eerst tegen opziet, hoe minder eng het in het vervolg wordt. Hoe vaker je namelijk aan jezelf bewijst dat je door moeilijke tijden of lastige situaties heen komt - en de wereld daarbij niet is vergaan - hoe meer je in jezelf gaat geloven.

https://media.giphy.com/media/B5QDyiw4j8Xrq/giphy.gif

2. Je hebt geleerd altijd alles positief te moeten bekijken
Niet alleen zijn twintigers over het algemeen niet goed getraind in het dealen met tegenslagen, ook zijn ze opgevoed met het idee dat niets ons uit het veld mag slaan. Máár, zo zegt Cassiday, denk er eens over na: ‘Als je ervan overtuigd bent dat je geen negativiteit of tegenslag mag voelen, zij het wanneer je compleet de pan uitfreakt van een deadline, je door een heftige break-up gaat of wanneer je oog in oog komt te staan met iets anders onaangenaams in het leven, dan kan het natuurlijke negatieve gevoel dat daarbij vrijkomt je het idee geven dat je in some way hebt gefaald.’ 

De oplossing
Godzijdank kun je jezelf aanleren hoe om te gaan met bepaalde situaties. 'Door jezelf iedere dag uit te dagen om negatieve gevoelens als normale gevoelens te zien en stress te omarmen en te accepteren als een bijkomstigheid van het leven, wordt alles een stuk dragelijker,' zegt Cassiday.

3. Zonder schouderklopje heb je het idee dat je niets waard bent
Millennials zijn opgegroeid in een tijd waarin leraren, maar ook ouders geobsedeerd waren met het boosten van het ego van hun kind. Wederom, goed bedoeld maar niet heel handig en wel hierom: uit onderzoek blijkt dat kinderen uit de jaren tachtig en negentig nogal narcistisch zijn. Wanneer je constant hebt gehoord hoe perfect en fantastisch je bent, zo legt Cassiday uit, is de kans groot dat je bang bent om iets niet goed te doen - fouten maken bijvoorbeeld - en daarbij alle positieve waardering verliest, waar je juist zo zeker van wordt. Plus, een andere grote valkuil voor zij die gewend zijn aan het krijgen van lof, is dat je het idee hebt dat je niets waard bent wanneer je geen verbale beloning of schouderklopje krijgt. Eeuwig zonde!

De oplossing
Steek vooral alle complimenten die je krijgt in je zak. En - cliché maar waar - laat je eigenwaarde niet afhangen van wat anderen over je zeggen.

4. Je bent te verbonden
Online that is, want: Facebook, Whatsapp, Instagram en Snapchat. Maar aan al dit moois zitten ook onfortuinlijke kanten. Ten eerste kun je nogal afgeleid raken van alles wat binnenkomt op je telefoon. Maar ook wanneer je ziet hoe succesvol en gelukkig je vrienden (altijd!) zijn, kan dat zorgen voor stress over je eigen leven. 

De oplossing
Je kunt beginnen met wat vaker af te spreken met je vrienden in real life. Maar, nog veel gemakkelijker en minder tijdrovend:

instagramView full post on Instagram

5. Je verwachtingen zijn te hoog
Uit onderzoek blijkt dat millennials hele hoge verwachtingen hebben van hun carrière en relaties. Wat volgens Cassiday ten eerste zorgt voor teleurstellingen, wanneer je erachter komt hoeveel werk het kost die doelen te behalen. Plus dat zelfs wanneer je zoveel moeite doet, je waarschijnlijk nog steeds niet de status, grote liefde of het salaris krijgt waarvoor je zo hard hebt gewerkt. Heel onbevredigend, zo zegt ze. 'De twintigers van vandaag de dag lijken meer waarde te hechten aan materiële zaken als groot geld verdienen en dat mensen weten wie je bent. Of zien gelukkig zijn als belangrijkste doel in het leven.' Maar onderzoek toont aan dat je met deze zaken als prioriteit, heel vaak teleurgesteld achterblijft. 

De oplossing
Wanneer het je (nog) niet lukt om je dromen te bereiken, kun je wellicht je doelen aanpassen. Leg de lat wat lager en focus je op de energie die je ergens instopt, in plaats van op wat je ervoor terug krijgt. En om nog even af te sluiten met een quote van Cassiday: 'Decide it's OK to be human.' En het leven lacht je toe...

Bron: Cosmopolitan.com.