Vind je het moeilijk om van ijs af te blijven? Of cake? Of snoep? Blame your childhood. Volgens een onderzoek in Appetite kan de oorzaak daarvan in je jeugd liggen. Om preciezer te zijn: de boeken die je in je jeugd las.

De studie onderzocht welk effect media hebben op houding van kinderen tussen 2 en 4 jaar ten opzichte van eten. Omdat boeken de één-na-populairste vorm van media is voor kinderen, keek de studie vooral naar boeken; ze scanden 100 kinderboeken (fictie en non-fictie) en checkten hoe vaak er eten werd verbeeld. Zo'n 96% van de boeken had plaatjes van eten, waarvan 57% plaatjes van fruit had, 35% plaatjes van groenten en 26% plaatjes van snoep, cake of koek.

http://ell.h-cdn.co/assets/16/16/1461175209-8b327fdd-7ffb-4f31-ba52-7ef012e17e6d.gif

Nog best een oké verdeling, máár! Het gaat om de manier waarop het eten wordt gepresenteerd. IJs viel namelijk op tijdens het onderzoek, omdat het bijna altijd wordt getoond in de context van een beloning; ijs wordt gekocht en gegeten om iets te vieren, iemand beter te laten voelen of een happy ending te laten zien. Geen ander soort voedsel kreeg zo sterk zo'n context als ijs.

En kleuters zijn gevoelig voor wat boeken ze voorschotelen. Dr. Tricia Gold aan New York Magazine:

'Kinderen eten in feite alles, als we ze geen restricties opleggen. Vlak nadat ze na zo'n zes maanden vast voedsel leren eten, gaan de smaakpaletten van kinderen zich ontwikkelen en oriënteren. In die fase is gedrag nog niet gelinkt aan eten.' Kinderen hebben tot dan toe dan ook nog geen eigen mening over eten; totdat boeken, films en televisie ze dus dingen gaan 'vertellen' over eten.

Of er ook nog goed nieuws is? Ja. Deze uitkomst betekent namelijk ook dat ouders hun kinderen kunnen sturen gezond eten lekker te gaan vinden, door boeken uit te kiezen die groenten en fruit in een vrolijke, blije context weergeven.

https://media.giphy.com/media/yoJC2GCcAyyr9nUhXy/giphy.gif

Rihanna's nieuwe video voor Needed Me is hier en hij is ehh... nakend >

Bron: ELLE.com