Onderzoekers van de Brown University waren benieuwd naar de oorzaak. Het is immers niet voor niets dat slaaponderzoekers nooit de resultaten van de eerste overnachting van proefpersonen meenemen in de eindscore. Ze stelden een onderzoek in, waarbij ze de hersenactiviteit in beide hersenhelfden meten, en ontdekten dat tijdens een nacht in een vreemd bed de linkerhelft alerter is en gevoeliger voor geluiden. Meer dan wanneer dezelfde personen een week later overnachten in hetzelfde bed, in diezelfde ruimte.

De verklaring is te herleiden naar het dierenrijk. Voor een groot aantal dieren, oa dolfijnen, eenden en kippen, zijn onrustige nachten vaste kost. Zij slapen maar blijven tegelijkertijd wakker, iets wat zo is geregeld in hun brein. De ene hersenhelft blijft alert voor het geval roofdieren opduiken terwijl het andere deel uitrust – want slaap hebben ze nodig, net als wij. En da’s dus ook de reden bij mensen: instinct. Wanneer we in een vreemde ruimte zijn, geeft ons brein constant het sein om wakker en alert te blijven, voor 't geval er gevaar dreigt.

Het goede nieuws hierbij is, dat je je hersenen kunt afleren dit signaal te geven. Hoe? Zorg voor gewenning: lekker vaak in een ander (hotel)bed slapen, that means. Oké!