Een greep uit de (inmiddels welbekende) gevolgen van je ontbijt overslaan, volgens veel studies: je gaat meer eten op de rest van de dag en wordt op de lange termijn dus dikker, je stofwisseling wordt trager en je ervaart gedurende je dag meer stress. Plus: je hebt geen 'start-energie', waardoor je minder gefocust bent.

De New York Times heeft nu een artikel ('Sorry, There Is Nothing Magical About Breakfast') gepubliceerd waarin het stelt dat we hier onterecht in geloven, omdat deze conclusies ons zijn ingegeven door 'verkeerd geïnterpreteerde en bevooroordeelde studies'. Propaganda, dus bijna.

Auteur Aaron E. Carroll merkt op dat bijna elke studie die naar ontbijt is gedaan, een 'bias' heeft - een bevooroordeelde of verkeerd getrokken conclusie. Hij schrijft onder andere dat er vaak een verkeerd causaal verband wordt getrokken tussen het overslaan van je ontbijt en slechte 'gevolgen', zoals aankomen of een tragere stofwisseling: het een zou onterecht in verband worden gebracht met het ander.

Daar komt nog eens bij dat veel onderzoeken worden gefinancierd of gesteund door partijen die baat hebben bij een groot geloof in het ontbijt. Het Quaker Oats Center of Excellence - jeweetwel, Quaker van de ontbijtcereals - betaalde bijvoorbeeld voor een studie waarin de conclusie was dat oatmeal en cornflakes bijdragen aan gewichts- en cholesterolverlies. Go figure.

Dat élk onderzoek over ontbijt onzin is, lijkt ons een te boude uitspraak, maar de moeite van het lezen waard, dát is Carrolls stuk zeker. Hier kun je zijn hele artikel lezen. Tot die tijd: gewoon ontbijten als je trek hebt, maar je mag je dus iéts minder schuldig te voelen als je het zo af en toe overslaat.

Ondertussen: er is een hele grote kans dat we Justin Bieber niet meer bij awardshows gaan zien >

Bron: ELLE US