Je kent het: een restaurant verlaten met het gevoel alsof er drie knoopjes te veel op je broek zitten. Zó niet nodig om te veel te eten, maar toch gebeurt het opeens.

Een onderzoek van de Cornell University lijkt nu een mogelijke verklaring te hebben gevonden waarom je af en toe - zonder het door te hebben - toch te veel bestelt in een restaurant. In het onderzoek werden 150 dinertjes in restaurants bestudeerd, en wat bleek? Het licht in een restaurant maakt veel verschil.

Wanneer je in een donker restaurant zit, eet je bijna 39 procent meer, dan wanneer je in een goed verlicht restaurant eet. En dat is niet alles: in een goed verlicht restaurant ben je eerder geneigd om gezonde dingen, zoals vis en groenten, te bestellen, terwijl je in een donkerder restaurant eerder gefrituurd eten en toetjes bestelt.

Toeval? Niet echt. De onderzoekers testten hun onderzoek nog eens in vier studies, waaraan in totaal 700 mensen deelnamen. Weer waren alle diners in het licht gezonder dan de diners in het donker. De onderzoekers schrijven het toe aan het feit dat je alerter bent wanneer je in het licht eet. Je bent je bewuster van jezelf en wat je eet, waardoor je ook je dinerkeuze belangrijker gaat vinden.

In het donker eten is ondertussen ook weer niet alleen maar slecht. Onderzoeker Brian Wansink:

'In het donker eten is niet alleen maar slecht. Hoewel je minder gezond eten bestelt, ga je van een donkere omgeving wel langzamer en minder eten, en geniet je meer van je eten.'

Poteto, potato, dus.

https://media.giphy.com/media/l41lKBvLgJySODDGg/giphy.gif

Bron: ELLE