Google 'apple cider health benefits' en je komt honderden zogenaamde gezondheidsvoordelen van appelciderazijn tegen, zonder dat ze per se wetenschappelijk onderbouwd worden.

Maar dat betekent niet dat appelciderazijn drinken niet goed voor je is; de wetenschap dicht de cider namelijk verschillende goede eigenschappen toe. Carol Johnston is een erkende diëtist en professor aan de School of Nutrition and Health Promotion van de Arizona State University, en bestudeert al jaren de effecten van appelciderazijn.

First things first: alle azijn bevat het actieve ingrediënt azijnzuur, wat betekent dat alle varianten - van gepasteuriseerd en niet-gepasteuriseerd tot organisch - ongeveer hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat donkerder azijn vaak meer antioxidanten bevat uit donker fruit.

Wil je weten wat appelciderazijn voor jouw lichaam kan doen? Dan kun je 't het beste op een lege maag drinken, vlak voor je gaat eten. Mix één of twee theelepels azijn in een groot glas water. Drink het niet puur: je slokdarm is daar niet voor gemaakt. Er kan zuur in je longen komen, en dat doet pijn. Professor Johnston vergelijkt het met het gevoel dat je hebt als je verbrand bent, maar dan in je longen.

En, wat je ook doet: gebruik appelciderazijn met mate. Uiteindelijk is azijn ook een giftige stof, die met slechts één theelepel wat goeds voor je gezondheid kan doen, en met twee theelepels al helemaal. Maar meer dan dat is nooit goed.

De voordelen van appelciderazijn

1. Het zorgt ervoor dat je sommige calorieën niet opneemt
Het azijnzuur in appelcider zorgt ervoor dat je de calorieën die je hebt gegeten niet allemaal opneemt en verwerkt. Theoretisch betekent dit dat het je helpt afvallen, en onderzoek ondersteunt die bewering. Maar voordat je je nu te buiten gaat aan eten omdat je denkt dat je immuun bent voor calorieën: Johnston waarschuwt dat niemand weet hoeveel calorieën azijnzuur feitelijk kan 'blokkeren'. Er is nog bijna geen onderzoek naar gedaan. Omdat onverwerkt zetmeel ok nog zou kunnen worden verwerkt in de dikke darm, zou je lichaam alsnog de calorieën kunnen opnemen. Daarom zet Johnston kanttekeningen bij de bewering dat je door appelcider snel zou kunnen afvallen, ondanks dat bewezen is dat appelcider de eigenschap heeft calorieën te blokkeren in je maag.

2. Je hebt een minder grote energiedip na het eten van suiker
Appelcider kan de opname van suiker in je bloed vertragen. Zodoende piek je niet extreem in je bloedsuikerspiegel. En heb je dus ook geen vervelende, keiharde crash zodra bloedsuikerspiegel weer zou dalen.

3. Het geeft je langer een vol gevoel
In een klein maar grondig onderzoek werd aangetoond dat mensen die appelcider voor hun ontbijt namen, 90 minuten langer 'vol' waren dan mensen die precies hetzelfde ontbijt aten, maar niet de appelcider namen.

4. Het helpt je spieren efficiënter energie te produceren
Duursporters drinken soms appelcider voor ze een maaltijd met veel calorieën eten, omdat appelcider je spieren helpt om calorieën in energie om te zetten.

5. Het helpt je bloeddruk verlagen
Dit onderzoek, gedaan met dieren, laat zien dat de bloeddruk werd verlaagd dankzij appelcider. De wetenschap weet nog niet precies hoe dit werkt en of het net zo werkt bij mensen, maar Johnston is er grotendeels van overtuigd dat het in ieder geval een verschil kan maken. Een van de redenen dat appelciderazijn gezond is.

6. Het maakt fruit en groenten schoon
De beste manier om je fruit en groenten schoon te maken, is door het met verdunde azijn te wassen. De antibacteriële werking van de azijn voorkomt bijvoorbeeld salmonella.

7. Het gaat een slechte adem tegen
Die antibacteriële werking geldt ook voor bacteriën in je mond. Het werkt dus goed als middel tegen een slechte adem. Johnston merkt wél op dat er al genoeg andere producten voor op de markt zijn, die even goed - of zelfs beter - werken.

8. Het helpt tegen stinkende voeten
Veeg je schoenen van binnen en buiten af met een - in appelciderazijn gedoopt - doekje. Het gaat stank tegen én het is een goed schoonmaakmiddel. Je kunt de appelciderazijn voor 't gemak ook in een sprayflesje doen.

9. Het helpt tegen kwallenbeten
Gebeten door een kwal? Dan heb je geluk als er appelciderazijn in de buurt is; dat werkt namelijk het gif tegen. En vermindert ook de pijn. Heet water werkt overigens nog steeds het beste, bewijst dit onderzoek, dat beide trucjes heeft vergeleken.

Mythes over appelciderazijn

1. Het helpt tegen acne
Niet dus. Wat je ook gelezen hebt; het zuur in appelciderazijn irriteert je huid en kan onzuiverheden en kapotte plekjes juist verergeren, volgens Johnston.

2. Het stilt je honger
Één studie vond bewijs voor de hongerstillende werking van appelciderazijn. Side note: dan moet je er wel enorm veel van nemen. En dát is slecht voor je. Bovendien word je er überhaupt heel misselijk van. De auteurs van het onderzoek raadden dan ook af om het als hongerstillend middel te gebruiken.

3. Het maakt wonden schoon
Appelciderazijn doodt zonder twijfel bacteriën, maar het irriteert je open huid rondom je wond ook enorm. Het is dus nóóit een goed idee om appelciderazijn op een wond te smeren.

4. Het maakt tanden witter
Johnston: 'Hier zou ik heel voorzichtig mee zijn, want azijn kan het glazuur van je tanden 'afbranden' en daardoor juist vlekken creëren.

Weet je dat ook weer.

Bron: Cosmopolitan