Deze drankjes verkleuren dus óók je tanden

Hartverscheurend nieuws over smoothies en en witte wijn...

Meest gelezen

Koffie en wijn de grootste boosdoeners als het om tandverkleuring gaat? Nope. Onze collega’s in de USA merkten op dat smoothies, pastasaus en (jawel) witte wijn minstens zo erg zijn. Koppig als we zijn, geloofden we dat natuurlijk liever niet en gingen voor een second opinion naar tandarts Wils Haije van Tandartspraktijk WIT.

*Lezen op eigen risico.*

SMOOTHIES & FRUITSAPPEN
Niet alleen de suikers uit limonade en frisdranken slecht voor je tanden: álle suikers zijn een aanval op je tandglazuur, dus ook de fructose (= suiker) uit al het fruit wat je in je dagelijkse smoothie propt. ‘Tandglazuur wordt tijdelijk poreus door al het zuur, waardoor de suikers een etsende werking hebben op je tanden. Dat zuur proef je vaak niet eens, omdat de suikers de smaak verbloemen,’ aldus Haije. Stop je die smoothie nou vol met fruit dat veel kleurstoffen bevat (denk: aardbeien, bramen en blauwe bessen), dan is het al snel gedaan met die stralend witte glimlach. ‘Het zuur in combinatie met de kleurstoffen veroorzaakt verkleuringen op je tanden.’ 

Advertisement - Continue Reading Below

WITTE WIJN
Neem jij altijd een witte wijn om tijdens de vrijdagmiddagborrel zekerweten níet met een rode rij tanden tegen die leuke collega aan te tetteren? Haije: ‘Rode wijn bevat veel kleurstoffen en zorgt daarom voor de verkleuring van je tanden. Dus je zou denken dat witte wijn je minder snel bruine tanden bezorgt. Maar witte wijn is zuurder dan rode wijn en tast daarom weer sneller je glazuur aan.’ Van beide drankjes krijg je dus even snel verkleurde tanden. (Wij huilen een beetje.)

Meest gelezen

Tip: wanneer je bij het avondeten een welverdiend glas wijn bestelt, zorg dan dat je die niet combineert met eten dat veel kleurstoffen bevat, zoals rode pastasaus. ‘Het is net of je de poriën van je tanden opengooit en de onzuiverheden zichzelf zo naar binnen kunnen zuigen.’ Oi. Wil je de schade beperken, combineer dan géén zure drankjes met voedsel dat rijk is aan kleurstoffen.

HET LEVEN DOOR EEN RIETJE
Ha! Dan drink je die smoothie toch door een rietje. Nee, zegt meneer de tandarts. Zuur en de suikers vullen al lurkend aan een vrolijk rietje niet elk gaatje in de mond, maar komen nog steeds in aanraking met de tanden. Raije zegt dat ‘het nooit bewezen is dat drinken door een rietje het verkleuren van je tanden voorkomt. Het is slechts speculatie.’

Wat dan wel? Meteen je tanden poetsen na ieder glaasje wit? Na-ah, ook niet. Raije: ‘Zorg ervoor dat je een kwartier wacht na het eten en drinken voordat je je tanden poetst. En dat je ook een kwartier na het tandenpoetsen pas weer wat eet of drinkt: dan heeft je tandglazuur genoeg tijd gehad om te herstellen.’

Liever het zekere voor het onzekere? ‘Vermijdt drankjes die veel zuur en kleurstoffen bevatten, zoals rode wijn, zwarte koffie en cola, en gebruik een tandpasta met blekende werking. Die maakt je tanden bij regelmatig poetsen vaak al één tint witter.’

Toch een ietwat verkleurde glimlach? We hebben wat trucs om je tanden op een natuurlijke wijze of met een wondermiddel, gewoon uit de keukenkast te bleken.

Let's drink to that.