Nog meer dan ooit zijn we er gauw van overtuigd dat we een voedselintolerantie hebben, maar hoe kun je met zo veel verschillende symptomen en triggers zéker weten dat je klachten van een bepaalt type voedsel komen?

Dr. Gill Hart, Scientific Director bij YorkTest en gespecialiseerd in intoleranties en allergieën, geeft ons trucjes waarmee we vrij zeker kunnen weten waar onze klachten precies vandaan komen, en of je bijvoorbeeld gluten moet mijden, of toch zuivel moet bannen.

1. Weet wat het verschil is tussen een intolerantie en een allergie'Zo'n 45% van de mensen heeft een voedselintolerantie, terwijl maar ongeveer 2% een allergie heeft voor een bepaald type voedsel,' zegt Hart. 'Ze worden vaak als hetzelfde gezien, maar het effect van beide is heel anders.'

'Bij een allergie gaat je lichaam meteen het gevecht aan met het voedsel, waardoor je acute symptomen ervaart zoals opgezwollen lippen, een moeilijke ademhaling of overgeven. Intoleranties zijn moeilijker vast te stellen, omdat je lichaam langzamer reageert bij een intolerantie - bij een intolerantie ervaar je ook vervelende symptomen, maar dan vertraagd, en vaak zijn ze niet levensbedreigend.'

Dit is de reden dat intoleranties dan ook lastig zijn te herkennen, want weet jij nog wat je de afgelopen dagen precies hebt gegeten? Waarschijnlijk niet.

2. Ken de verschillende symptomenTypische symptomen van intoleranties zijn:

> prikkelbare darmen> opgezwollen buik > hoofdpijn en migraine > moe gevoel > bedompt humeur > gewichtstoename > nervositeit> huidirritatie

Zoals je al ziet: deze symptomen kunnen ook tal van andere oorzaken hebben dan een voedselintolerantie. Daarom adviseert Hart dan ook áltijd naar eerst naar een dokter te gaan, als je last hebt van meerdere symptomen. 'Heb je een vermoeden dat het door een voedselintolerantie komt, kaart dat dan wel aan bij je dokter, en houd bij wanneer je wat eet.'

3. Verander je levensstijl'Er zijn verschillende dingen die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een voedselintolerantie: stress, antibiotica of medicatie, overmatig alcoholgebruik en het eten van slecht, overbewerkt eten.' Deze dingen hebben überhaupt een slechte invloed op je gezondheid, maar kunnen je voedselintolerantie dus ook versterken.

Positieve veranderingen die een groot verschil kunnen maken:

> vers eten > minderen met alcohol > genoeg rust nemen, ook al is dat soms 'saai', en genoeg slapen

Doen, dus.

4. Luister naar jouw lichaamHet feit dat jouw vrienden een intolerantie voor iets hebben, hoeft nog niet te betekenen dat jij óók intolerant bent voor dat type voedsel, zelfs als jullie dezelfde symptomen hebben. Ieder lichaam werkt en reageert weer op zijn eigen manier, dus het is belangrijk niet te generaliseren als het op voedselintoleranties aankomt.

De triggers voor jouw voedselintolerantie zijn net zo uniek als je DNA. 'De toegenomen interesse in voedselintoleranties heeft ertoe geleid dat mensen vanalles lezen en op zichzelf toepassen, vaak onterecht, waardoor sommig voedsel onnodig wordt vermeden,' zegt Hart. 'Erachter komen welk voedsel voor jou een trigger is, is een langdurig en persoonlijk proces.'

Bron: Cosmopolitan