Soms blijkt acne zo moeilijk te behandelen omdat het helemaal geen acne is. Lees: onzuiverheden die eruitzien en zich gedragen als puistjes - met het enige verschil dat ze dat niet zijn. Heb je inmiddels iedere apotheek leeg getrokken, maar komt je huid nog steeds niet tot rust? Grote kans dat jij ook last hebt van die puistjes-lookalikes. Zo kun je huidaandoeningen proberen te identificeren en eventueel zelfs - voorzichtig - behandelen.

Noot: een bezoek aan en dermatoloog en specialist geniet natuurlijk altijd de voorkeur.

Rosacea:

Dit is een prikkende huidaandoening die vaak veroorzaakt wordt door pittig eten, rode wijn, cafeïne, hormonale schommelingen en verandering van lichaamstemperatuur.

Je herkent het aan:

  • Rode vlekken op je wangen en neus (alsof je te lang in de zon hebt gezeten).
  • Veranderingen in de textuur van je huid; je huid wordt dikker.
  • Dunne, oppervlakkige en goed zichtbare bloedvaten.
  • Rode bultjes die lijken op puistjes.
  • Waterige, geïrriteerde ogen.

De behandeling:

  • Vind uit voor welk voedsel jij precies gevoelig bent en probeer dat zo min mogelijk te eten. Is dat (jammer genoeg) rode wijn, drink witte.
  • Houd je huidverzorging simpel. Gebruik dagelijks een zachte, pH-neutrale make-upremover. Het is ook goed voor je huid om dagelijks zonnebrand te smeren, en dan het liefst één met niacinamide - dit helpt je drukke huid te kalmeren.
  • Praat met je dermatoloog over een laserbehandeling (tegen de roodheid en zichtbare bloedvaten) of andere therapeutische lichtbronnen. Orale en/of oppervlakkige antibiotica kunnen bovendien de pijnlijke bultjes tegengaan.

Ga dit uit de weg:

Producten met benzoylperoxide, astringent en retinol (deze vitaminen vind je vaak in zuiveringsmiddelen), harde zepen en agressieve huidmaskers.

Milia:

Dit is een aandoening van kleine cystes die bestaan uit ingesloten keratine (het voornaamste eiwit van de huid). Ze kunnen ontstaan dankzij erfelijke factoren, zonbeschadiging, schoonheidsproducten die de poriën afsluiten en onvoldoende natuurlijke afschilfering van de huid.

Je herkent het aan:

Een kleine parelachtige bobbel. Komt ook vaak voor bij pasgeboren baby's.

De behandeling:

  • De tijd is je vriend: soms gaan ze na een tijdje vanzelf weg.
  • Is dat niet het geval: scrub dan wat meer. Scrub je je gezicht helemaal niet, begin er dan in ieder geval mee. Dit bevrijdt de opgehoopte huidcellen.
  • Gebruik retinol om nog meer dode huidcellen te verwijderen. En win-win: want retinol helpt ook nog eens tegen rimpels.
  • Verwijder de puistjes op een schone manier. Gebruik een kleine naald om de cyste open te prikken en pak er daarna een nieuw schoon instrument bij om de keratine eruit te 'scheppen'.

Ga dit uit de weg:

Uitknijpen, hoe verleidelijk ook. Milia is niet zo zacht als een puistje, dus als je ze met je nagels te lijf gaat, kan dat resulteren in littekens.

Folliculitis:

Dit zijn simpelweg geïrriteerde haarzakjes als resultaat van waxen, te veel epileren, bacteriële infecties en het gebruiken van te grove make-upborstels.

Je herkent het aan:

Pukkels of puistjes die gelijkmatig langs de haarlijn verdeeld zijn.

De behandeling:

Vaak worden oppervlakkige of orale antibiotica aangeraden - op naar de huisarts dus voor een kuurtje.

Ga dit uit de weg:

Verzorgingsproducten die de haarzakjes irriteren.

Talgklier Hyperplasia:

Oftewel: vergrote talgklieren.

Je herkent het aan:

Kleine gele puistjes die worden veroorzaakt door een overschot aan olie-productie.

De behandeling:

  • Probeer een gezichtsbehandeling met salicylzuur of trichloorazijnzuur, dat maakt de huid zacht en beter behandelbaar.
  • Ga voor deze stap naar je dermatoloog: laat de pukkels verwijderen met een elektrische naald of vloeibare stikstof. No worries: het is lang niet zo pijnlijk als het klinkt.
  • Heb je een extreme vorm van talgklier hyperplasia: bekijk dan samen met je dermatoloog wat de opties zijn. Dat kunnen laserbehandelingen zijn, maar soms kan je er ook 'gewoon' voor onder het mes.

Ga dit uit de weg:

Dikke lagen crème en oliën voor je gezicht.

Perioral Dermatitis:

Dit is een uitslag die voorkomt rondom de mond. De oorzaak kan onder andere liggen bij een overmaat aan gebruik van steroïdecrèmes, tandpasta met fluoride en huidproducten op vaseline- of paraffinebasis. Hormonen en omgevingsfactoren als zonlicht en wind kunnen ook van invloed zijn.

Je herkent het aan:

Rode schilferige plekken die prikken, branden of jeuken, en ontstoken roze pukkels en puistjes. Het wordt ook vaak benoemd als een mix van eczeem en acne, omdat je tekenen van beide aandoeningen kan vertonen.

De behandeling:

De meest betrouwbare behandeling is een orale antibioticakuur.

Ga dit uit de weg:

Net als bij rosacea, is je huid nu ontzettend gevoelig voor gezichtsproducten en -behandelingen.

Van: ELLE US