De tijd dat een burn-out, depressie of ander psychisch probleem door een celeb werd afgedaan als 'een beetje te druk geweest', lijkt verleden tijd.

Zayn Malik heeft in juni dit jaar de toon gezet. Een paar uur voor zijn optreden maakt de zanger bekend niet kunnen komen omdat hij last heeft van paniekaanvallen. Via Instagram laat de zanger weten dat angsten hem al maanden achtervolgen en dat hij vlak voor het optreden bij het Capital Summertime Ball zijn heftigste aanval ooit had. Om die reden zegt hij zijn optreden af. Ook Selena Gomez maakte eind vorige maand bekend haar concertreeks voorlopig te staken, omdat ze last heeft van depressies als gevolg van de ziekte Lupus.

En dat betekent wat. Een concert cancelen waar honderden, zo niet duizenden kaarten voor zijn verkocht, vraagt om een goed excuus. Want anders: teleurgestelde en boze fans. Een zanger die niet kan optreden omdat hij zijn been heeft gebroken of een griepje heeft werd voorheen keurig geaccepteerd. Maar wat als je niks ziet? Als het 'probleem' in het hoofd zit (niet te verwarren met tussen de oren), dan zou dit een heel ander verhaal kunnen zijn. Toch spelen artiesten steeds vaker open kaart en de reacties die ze hierop krijgen zijn verfrissend goed.

Zo reageerde één van de fans op Zayns Instagramaccount:

'I hope you feel better and you didn't let us down, we love you really and understand anxiety is really hard to deal with. We're glad you opened up to us and that's what matter.'

De sterren laten niks aan de speculatie over en komen openlijk uit voor hun problemen en juist daarom lijken fans meelevend. Brengt deze open houding over een onderwerp dat misschien nog steeds een taboe is, nog meer (positieve) gevolgen?

Open over psychische problemen

Wij vroegen psycholoog Lidewy Hendriks van Fonds Psychische Gezondheid wat het betekent dat celebs anno nu zo open zijn over psychische problemen: 'Het is een hele goede zaak dat bekendheden hier open voor uit durven te komen,' zegt ze. 'Vaak zijn het rolmodellen en worden ze nagedaan door hun fans. Vooroordelen over psychische problemen ontstaan vaak omdat mensen er weinig over weten, veel informatie mist. Door er open over te praten, haalt het veel onwetendheid en daarmee vooroordelen weg. Dat is alleen maar positief.'

'Een belangrijke, eerste stap is dat er over de problemen wordt gepraat . De drempel om dit via sociale media te doen is waarschijnlijk lager.'

Zayn deelt zijn persoonlijke verhaal niet via een persbericht of in een interview, maar via een persoonlijk tekst op zijn social media-kanalen. De rol van social media is hier zeker van belang volgens Hendriks: 'Hoewel sociale media veel negatieve kanten kunnen hebben, is het op dit vlak juist positief. Een belangrijke, eerste stap is dat er over de problemen wordt gepraat. De drempel om dit via sociale media te doen is waarschijnlijk lager. Net zoals je misschien eerder iemand een berichtje stuurt dat je hem of haar leuk vindt, dan dat je het in iemands gezicht zegt.'

Volgens fans is het de eerlijkheid die zorgt voor positieve reacties op deze onthullingen. Niet alleen goed voor Selena of Zayn, maar voor een samenleving, waarin we zien dat het oké is om psychische problemen te hebben en daar eerlijk over te zijn. 'We werken er de laatste jaren hard aan om het meer bekendheid te geven en psychische problemen normaal te maken en dat dit gebeurt is heel goed', aldus Hendriks.

Niet alleen steun, maar vooral een heel hard applaus voor de Zayns en Selena's onder de sterren dus, want - al dan niet onbedoeld - zorgen ze ervoor dat een gevoelig onderwerp ter sprake komt. Daar kan geen concert tegen op.