hELLEpdesk: zijn eieren de menstruatie van kippen?

We checken 't maar even. ​

Hi Malu,

Ik las dit en dit en dit, waarin The Green Happiness zegt dat het ei de menstruatie van een kip is. Nu vraag ik me af: zijn eieren echt de menstruatie van de kip? En vooral: moet ik stoppen met mijn ei in de ochtend?

Liefs, S.

Hoi S.,

Ik heb twee A4'tjes volgepend met alle dingen aan The Green Happiness die me absurd leken en me boos maakten, maar ik heb me toch maar tot de kern van je vraag gehouden. De kip en de eventuele schadelijke menstruatie-aspecten van het ei. Antwoord van Esther
van Etten, diëtiste:

Advertisement - Continue Reading Below

'Ik ben natuurlijk geen kippenboer, maar een sportdiëtist. Deze zin heeft in ieder geval veel losgemaakt op social media. Belangrijk is dat wanneer je iets zegt, je ook zeker weet dat het klopt, en niet zomaar iets overneemt of omdat het leuk is om te zeggen. Bedoelen ze het echt of is het prikkelend? Ik hoop het laatste!

Afijn, het antwoord: een kip is eigenlijk een soort van eierfabriek. Bijna iedere dag, twee jaar lang, produceert een kip een ei. En dat ei bestaat uit een eidooier en het eiwit.

Meest gelezen

Wat veel mensen niet weten, is dat juist die eidooier veel waardevolle voedingstoffen bevat. Dus zeker niet weggooien! Vooral die eidooiers zijn een bron van eiwit en leveren bovendien belangrijke aminozuren. Tel daar de goede vetten, vitamine A, B1, B2 en voor vegetariërs de belangrijke B12 bij op, en dan kun je stellen dat een eitje bijna onmisbaar is in het menu voor vegetariërs. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in producten afkomstig van dieren. Indien er niet wordt gedacht om andere bronnen van vitamine B12 aan te boren, lopen zij kans op een tekort.'

En daar heb je het.

Oh, en hou dit weekend ELLE.nl in de gaten, want het is tijd voor een groot interview met Esther van Etten over alle dingen die waar of niet waar zijn als het op een vegan levensstijl aankomt, of je écht dingen als gluten of zuivel moet mijden en waar je op moet letten tijdens je veganistische bestaan.