Gewoon, omdat het leuk is om te weten wat een ander ontbijt, net zoals het leuk is om binnen te gluren in huizen: we deden een rondje op de redactie om te kijken wat iedereen dagelijks ontbijt.

Daarbij maken we onderscheid tussen waar we elke dag van dromen te ontbijten en waar het in de praktijk toch uiteindelijk vaak op neerkomt, want we weten allemaal: geen maaltijd waar we zo weinig tijd voor uittrekken (al willen we anders) als het ontbijt.

Kim van Noord, freelance vormgever

instagramView full post on Instagram

'Ik ontbijt altijd met een croissant, koffie en een sigaret, die ik onderweg haal. In mijn dromen is het elke ochtend een croissant van Landskroon, in de praktijk is het vaak gewoon any croissant.'

Cleo Meulman, eindredacteur

'De praktijk is elke dag weer anders. Ik heb geen standaardontbijt, de ene dag kan het een croissant en een jus d'orange zijn, de andere dag pasta van de vorige avond – heerlijk, 's ochtends koud avondeten – en soms ontbijt ik niet, maar dan lunch ik meestal wel vroeg.

Mijn droomontbijt heeft alles met mijn droomhuis in Zuid-Spanje te maken, dat ik niet heb. Daar waar het lekker warm is ontbijt ik met pan con tomate. Dat is gegrild (oud) stokbrood, met knoflook ingesmeerd, besprenkeld met olijfolie en met tomatenpulp erover. Een cortado hoort erbij.'

Maria de Wit, deputy editor online

'Hoe ik het liefst ontbijt, is hoe ik in het weekend ontbijt: dan bak, kook en scramble ik in alle vroegte eieren met spek, ham en/of kaas. Ben ik dol op. In de praktijk spoel ik tijdens de ochtendspits restanten broodkorst en overblijfselen pap weg met twee koppen koffie. Rond 10 ga ik voor ontbijt-deel-twee boven mijn toetsenbord met crackers en kaas. Of pindakaas.'

Moniek Moerland, online editor

'Ik verkies langer slapen altijd boven ontbijten. In de minst gunstige situatie bedenk ik rond een uur of 11 dat ik nog niks gegeten heb, pak dan snel iets in wat binnen handbereik ligt (vaak een banaan of ontbijtkoek) om rond 16.00 uur nog eens te gaan lunchen – in de tussentijd de redactiesnoeppot, die op onverklaarbare wijze op mijn bureau is gestationeerd, leeg te eten zonder dat ik het doorheb.

In een ideale wereld werk ik altijd thuis. Dan maak ik wél ontbijt voor mezelf, dat ik (dat dan weer wel) achter mijn laptop opeet: een schaaltje magere yoghurt met blauwe bessen en muesli (en af en toe wat pure chocoladevlokken). Als ik in een hotel slaap is het ontbijt trouwens mijn lievelingsmaaltijd (croissants, hardgekookt eitje, pancakes, ja!).'

Tara Vierbergen, online editor Harper's Bazaar

'Eerst hoe ik in de praktijk ontbijt. Grapefruit, want: supermakkelijk en zo gepiept (iedereen kan wel een grapefruit uit de fruitmand pakken, 'm vervolgens schillen, en opeten, neem ik aan). En Gilmore Girls opa en oma Richard en Emily Gilmore eten het ook, heb ik laatst ondervonden – wat mij bemoedigde vooral niet te stoppen met dit supermakkelijke en zo gepiepte ontbijt dat nog best gezond blijkt (because Richard said so, ja, en hij kan het weten, want hij is een slimme man, want hij heeft Yale gedaan).

Dan hoe ik het liefst zou ontbijten. Bananenpannenkoek, omdat dat zo gezellig klinkt – en omdat er liedjes over zijn geschreven, door Jack Johnson onder anderen, dus het moet wel een fantastisch ontbijt zijn. Plus het idee om 's ochtends écht iets van je ontbijt te maken vind ik hopeloos romantisch. Om zo'n moment te pakken op de (vroege) ochtend, op een balkon op het zuiden en op een gietijzeren stoeltje, met dus die bananenpannenkoek, en een of andere exotische koffie, en een krant. Lijkt me top. Het probleem is alleen dat ik voor mijn avondeten de keuken al niet in te slepen ben, laat staan op een vroege ochtend. Helaas, pindakaas – ook lekker trouwens.'

Sander Theeboom, brand executive

'Mijn droomontbijt? Ok dit is een inkoppertje want ik attendeer mijn huisgenoten, vrienden, lovers en familieleden hier regelmatig op. Want wanneer krijg ík nou eens ontbijt op bed (en hier komt-ie-dan-he) met een croissant, een glas verse grapefruit jus, een grote zwarte koffie, een glas water en mijn vitamine B-12 (vegetariër hé), geserveerd op een zilveren dienblad. S'il vous plaît.

Bovenstaande klinkt natuurlijk hartstikke fijn maar feit is dat ik toch echt twee keer moet ontbijten (of lunchen of avondeten) om vol te zitten. Ik begin de dag dan ook met een zelfgemaakt sapje (spinazie, banaan, sinaasappel, gember, boerenkool, appel – ik vind 't allemaal prima) en twee crackers met pindakaas of humus en fiets dan naar werk. Twintig minuten later aangekomen op kantoor pak ik mijn bordje er weer bij om vervolgens nog eens twee boterhammen achterover te rammen. Hartstikke prima.'

Lara Huffenreuter, brand manager

'Het liefst ontbijt ik elke ochtend nasi goreng. In de praktijk ontbijt ik elke ochtend yoghurt met gedroogde vruchten en zaden.'

Gigi van der Zwaan, online editor

'Wat ik zou willen ontbijten, verschilt dus eigenlijk iedere dag. Van de cliché croissants op zondagochtend tot mijn vaste kaiserbrötchen op zaterdag; dat is eigenlijk de enige vaste prik. Maar zou best wel iedere ochtend gewekt willen worden met twee gebakken eitjes met flink veel kaas.

Afijn, waar het op de praktijk altijd op neerkomt, is dat ik doordeweeks altijd havermout (gemaakt met amandelmelk) ontbijt met plakjes banaan. Eigenlijk alleen omdat het goed vult en ik het daarmee tot de lunch uithou. Oh, en havermout schijnt best gezond te zijn. Toch?'