Voor ieder die zich vaker wil laten masseren maar niet zo goed weet waar naartoe te gaan, laat staan welk soort massage te kiezen - ELLE zoekt het voor je uit in een groot massagetestdossier.

Vorige keer testte ik de ayurvedische massage, nu is het tijd voor de deep tissue massage.

DE MASSAGE - deep tissue massage

First of all: een deep tissue massage richt zich niet per se op de spieren, maar vooral op het bindweefsel rondom je spieren. Bindweefsel vormt zich continu - zit je bijvoorbeeld lange tijd in een verkeerde houding, dan zorgt het bindweefsel dat zich tussen je spieren vormt ervoor dat je nog 'vaster' in die verkeerde houding zit. Het loont daarom dit bindweefsel met een deep tissue massage los te masseren, zodat er weer ruimte ontstaat en je spieren soepeler voelen. Zeker mensen die een hele dag achter een computer zitten, zijn gebaat bij een deep tissue massage. Een deep tissue massage is verder nog heel goed voor je huid: het helpt tegen huidveroudering of een rokershuid, werkt goed tegen rode vlekken en je huid wordt minder slap.

Hoe lang duurt het en wat gebeurt er?

De massage duurt een uur.

Eerst word je een beetje naar links geduwd en een beetje naar rechts geduwd, daarna is je rug aan de beurt, je benen, je armen en tot slot je hoofd en schouders. Er wordt medium veel olie gebruikt - minder dan bij de ayurvedische massage.

Als alles een beetje los zit, gaat de masseur 'dieper' werken - dit merk je meteen, want er wordt specifieker en harder kracht gezet. De kunst is eigenlijk om, waar er ook wordt gemasseerd, als een slappe kruik te blijven liggen. Op punten die vastzitten, zul je echter merken dat het of a) heel gevoelig is of b) pijn doet, waardoor je automatisch verstart of je spieren aanspant en geen slappe kruik meer bent. De masseur gaat dan júíst door, totdat het loszit en je wel ontspannen kunt blijven.

Pijn of fijn?

Af en toe dus pijn, maar heel behapbaar - afhankelijk van hoe vast je lichaam zit, heb je tijdens het uur maar een paar plekken waarop je een paar seconden veel pijn kunt hebben.

Werkt het?

Ja. Op een bepaald punt in de massage was mijn linkerkant wel gedaan en mijn rechterkant niet, en op dat moment merkte ik heel erg het verschil tussen een linkerkant die niet vastzit en een rechterkant die wel vastzit.

Na de massage ging ik door naar een potje kaarten met vriendinnen en die merkten bij het begroeten op (zonder te weten van mijn massage) hoe zacht ik was. Top, dus.

Verder was ik de hele avond rozig op precies de goede manier - niet slaperig, wel voldaan.

Maar, belangrijker nog: de masseur heeft me precies kunnen uitleggen waar het vast zat en waar dit aan kan liggen. Dat zegt super veel over wat er goed en slecht gaat in je dagelijkse bewegingen, en dat kan waardevol zijn als je op zoek bent naar een betere houding of terugkerende lichaamsklachten wil oplossen.

DE SALON - An Chi aan de Overtoom

Wat zijn de prijzen?

De prijzen bij An Chi zijn, voor Amsterdamse begrippen, verrassend laag - een half uur deep tissue kost je 32 euro, een uur kost je 48 euro en een ontspanningsmassage van een half uur heb je al voor 28 euro. Dit is uniek in een stad waar je al gauw 90 euro lapt voor drie kwartier en ik word er extreem vrolijk van dat dit soort prijzen niet hoeven te betekenen dat de salon kwalitatief minder goed is - sterker nog, ik vond dit tot nu toe (het onderzoek is nog jong) de fijnste massagesalon.

Hoe was de masseur?

Ik had Erik. Erik had voor mij veel pluspunten.

> Hij legt, als je dat wil, precies uit wat hij met je doet, op een hele duidelijke manier. Zo vroeg ik of het klopt dat naarmate je ouder wordt, je houding ook moeilijker te veranderen is. Het gaat er om hoe lang je al in een verkeerde houding staat, en soms gaan mensen dat pas op hun veertigste doen, doordat ze van bewegend werk naar bureauwerk switchen, bijvoorbeeld. Na een jaar is zo'n 41-jarige makkelijker van z'n verkeerde houding af te helpen dan een 18-jarige die als kind al verkeerd stond.

> Hij begrijpt het ook als helemaal niks wil zeggen en gewoon wil liggen. 'Ja jij vindt het fijn dat ik dit allemaal vertel, maar sommige mensen willen gewoon liggen, ogen dicht, en dat is het. Dus dat kijk ik altijd een beetje aan.' Fijn.

> De stem van Erik is fantastisch en daar alleen al word je rustig van.

> Na de massage vraagt-ie of je nog een kopje thee wil en adviseert-ie je écht nog even een kwartiertje na te zitten, in plaats van door te rennen naar wat je daarna van plan bent. Doe dit, want de thee is fantastisch en het is gezellig om nog even met Erik te kletsen.

Next up: de holistische massage.