Dat we blij worden van verliefdheid, dat weten we. Dat we er ook behoorlijk nerveus van kunnen raken, hoef je ook aan niemand uit te leggen. Maar voor alle happy campers out there zetten we de minder voor de hand liggende gezondheidseffecten van verliefd worden op een rij.

1. Er wordt een soort gelukscocktail aangemaakt in je hoofd

'Vanaf het moment dat we ons aangetrokken beginnen te voelen tot iemand, beginnen we allerlei chemische stofjes aan te maken, zoals dopamine en oxytocine,' zegt Simone Bienne aan Cosmopolitan. Dopamine zorgt ervoor dat je blij wordt van alleen al de gedachte je crush, oxytocine zorgt ervoor dat je je wil binden.

2. De 'vlinders' en de misselijkheid zijn echt

Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt. Bedankt, cortisol.

3. Maar je hebt ook minder stress

Het goede nieuws: je hebt iemand die heel concreet je stress kan wegnemen. Het zoenen van, of alleen al in de buurt zijn van je object of affection zorgt namelijk voor een shot endorfine en dopamine, waardoor alle stress als sneeuw voor de zon verdwijnt.

4. Je ratio en beoordelingsvermogen verslechtert tijdelijk

In dit onderzoek,gedaan door Semir Zeki van University College London en dr. Helen Fisher van Rutgers University's Department of Anthropology, werden verliefde mensen onder een MRI-scanner gelegd, om te kijken wat er in het brein gebeurde.

Wat bleek? De amygdala, de frontale en de prefrontale cortex lieten verminderde activiteit zien, en die gebieden zijn juist verantwoordelijk voor dingen als angst, analyseren, leren van je fouten, je beoordelingsvermogen, langetermijndenken en het inschatten van gevolgen. Jep - verliefdheid maakt je dus echt eventjes een stukje minder rationeel. Kun je helemaal niets aan doen.

5. Je beoordeelt nog wel een béétje

Denk echter niet dat je voor elk willekeurig persoon kunt vallen; tijdens het verliefd raken, komt je prefontale cortex wel in actie om te beoordelen of je crush een potentiële liefde kan worden, en die beoordeling wordt op meer gebaseerd dan alleen looks. Ook beoordeel je, bewust of onbewust, of diegene sociaal en cultureel gezien past bij waar jij staat.

6. Grote kans dat je plots minder vaak hoofdpijn of migraine hebt

Als je verliefd bent, heb je minder hoofdpijn, blijkt uit een onderzoek van de Stanford University School of Medicine. Daarin werd onderzocht wat oxytocine deed met mensen die regelmatig hoofdpijn hadden, of zelfs migraine-aanvallen. De deelnemers werd een neusspray met oxytocine gegeven, en de resultaten waren verbluffend: na vier uur gaf 50 procent aan ongeveer de helft minder hoofdpijn te hebben, en 27 procent gaf zelfs aan na vier uur nergens meer last van te hebben.

Oh, de liefde. <3