Milou Turpijn, hoofdredacteur van Women's Health, weet wel 't een en ander van fit zijn en sporten en is dé vraagbaak waar we af en toe een health-bewering of sporttrend tegen het licht kunnen houden.

Wat we inmiddels vaak genoeg voorbij hebben zien komen: beweringen dat HIIT, High Intensity Interval Training, de beste work-out voor je buik zou zijn. Klopt dit? Milou antwoordt:

'Om je vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te weten wat je bedoelt met "de beste work-out voor je buik." Wil je zichtbare buikspieren of wil je je core versterken?

Wil je je core versterken dan heb ik hier een lijstje met vier oefeningen die precies de spieren aanpakken die je nodig hebt voor een sterke core: de diepliggende dwarse buikspieren, die als een soort korset functioneren, de schuine buikspieren, en de multifidusspier die je onderrug stabiliseert. Voeg je deze oefeningen toe aan je work-out, dan kun je binnen no time een sterkere core krijgen. Kijk ook even hier.

Als je zichtbare buikspieren wilt kweken, dan is HIIT inderdaad een goede work-out om te doen. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. De effectiviteit van deze work-outs schuilt in de combinatie van krachtoefeningen en het hoge tempo, waardoor je hartslag gedurende de hele training sky high is. Hierdoor schieten je stofwisseling en vetverbranding pijlsnel omhoog, waardoor je spieren zichtbaar worden. En er zijn nog veel meer redenen om aan HIT-trainingen te doen; zo is het vaak een korte training wat tijd bespaart en kan je de training overal doen.

Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat zichtbare buikspieren niet voor iedereen zijn weggelegd en je vaak een vetpercentage van onder de 20% nodig hebt. Wil je dit vetpercentage bereiken dan is het belangrijk om naast de HIIT-training ook een calerietekort te creëren. Dit doe je door simpelweg minder te eten dan je lichaam nodig heeft. Ook al klinkt dit heel simpel, moet je wel oppassen dat je geen tekorten creëert. Ik raad je daarom aan om er met een voedingsexpert over te praten of meer info over te verzamelen, want ook je genen spelen een redelijk grote rol als het gaat om de zichtbaarheid van spieren. Meer lees je hierover in het gesprek dat we met Women's Health hebben gehad met Jon-Erik Kawamoto, specialist op het gebied van kracht- en conditietraining.'

Duidelijk.