Google'apple cider health benefits' en je komt honderden zogenaamde gezondheidsvoordelen tegen, zonder dat ze per se wetenschappelijk onderbouwd worden.

Fishy, kortom, maar toch betekent dat niet dat appelciderazijn niet goed voor je is; de wetenschap dicht de cider verschillende goede eigenschappen toe. Carol Johnston is een erkende diëtist en professor aan de School of Nutrition and Health Promotion van de Arizona State University, en bestudeert al jaren de effecten van appelciderazijn.

First things first: alle azijn bevat het actieve ingrediënt azijnzuur, wat betekent dat alle soorten varianten - gepasteuriseerd, niet-gepasteuriseerd, organisch, noem het maar op - ongeveer hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat donkerdere azijnen vaak meer antioxidanten bevatten uit donker fruit.

Als je erachter wil komen wat appelciderazijn voor jouw lichaam kan doen, kun je 't het beste op een lege maag drinken, vlak voor je gaat eten - mix een of twee theelepels in een groot glas water. Drink het niet puur: je slokdarm is daar niet voor gemaakt, waardoor er zuur in je longen kan komen, en dat doet pijn - Johnston vergelijkt het met het gevoel dat je hebt als je verbrand bent, maar dan in je longen.

En, wat je ook doet: gebruik appelciderazijn met mate. Uiteindelijk kan azijn ook een giftige stof zijn, die met één theelepel wat voor je gezondheid kan doen, met twee theelepels al helemaal, maar meer dan dat is nooit goed.

9 VOORDELEN

1. Het zorgt ervoor dat je sommige calorieën niet opneemt

Het azijnzuur in appelcider zorgen ervoor dat je de calorieën die je hebt gegeten niet allemaal opneemt en verwerkt. Theoretisch betekent dit dat het je helpt afvallen, en onderzoek ondersteunt die bewering. Maar voordat je je nu te buiten gaat aan eten omdat je denkt dat je immuun bent voor calorieën: Johnston waarschuwt dat niemand weet hoeveel calorieën azijnzuur feitelijk kan 'blokkeren', want er is nog bijna geen onderzoek naar gedaan. Omdat onverwerkt zetmeel ook nog zou kunnen worden verwerkt in de dikke darm, zou je lichaam alsnog de calorieën kunnen opnemen. Daarom zet Johnston kanttekeningen bij de bewering dat je door appelcider snel zou kunnen afvallen, ondanks dat bewezen is dat appelcider de eigenschap heeft calorieën te blokkeren in je maag.

2. Je hebt een minder grote energiedip na het eten van suiker

Appelcider kan de opname van suiker in je bloed vertragen, waardoor je ook niet extreem piekt in je bloedsuikerspiegel en je dus geen keiharde crash hebt waarin je bloedsuikerspiegel weer daalt.

3. Het geeft je langer een vol gevoel

In een klein maar grondig onderzoek werd aangetoond dat mensen die appelcider voor hun ontbijt namen, 90 minuten langer 'vol' waren dan mensen die precies hetzelfde ontbijt aten, maar niet de appelcider namen.

4. Het helpt je spieren efficiënter energie te produceren

Duursporters drinken soms appelcider voor ze een maaltijd met veel calorieën eten, omdat appelcider je spieren helpt om calorieën in energie om te zetten.

5. Het helpt je bloeddruk verlagen

Dit onderzoek, gedaan met dieren, laat zien dat bloeddruk werd verlaagd door appelcider. De wetenschap weet nog niet precies hoe dit werkt en of het net zo werkt bij mensen, maar Johnston is er grotendeels van overtuigd dat het in ieder geval een verschil kan maken.

6. Het maakt fruit en groenten schoon

De beste manier om je fruit en groenten schoon te maken, is door het met verdunde azijn te wassen. De antibacteriële werking van de azijn voorkomt bijvoorbeeld salmonella.

7. Het gaat een slechte adem tegen

Die antibacteriële werking geldt ook voor bacteriën in je mond, waardoor het goed werkt als middel tegen een slechte adem. Johnston merkt wel op dat er al genoeg andere producten voor op de markt zijn, die even goed of zelfs beter werken.

8. Het helpt tegen stinkende voeten

Veeg je schoenen van binnen en buiten af met een doekje dat in appelciderazijn is gedoopt.

9. Het helpt tegen kwallenbeten

Als je gebeten wordt door een kwal, heb je geluk als er appelciderazijn in de buurt is - dat werkt namelijk het gif tegen, waardoor de pijn ook vermindert. Heet water werkt overigens nog steeds het beste, bewijst dit onderzoek, dat beide trucjes vergelijk.

4 MYTHES

1. Het helpt tegen acne

Niet dus. Wat je ook gelezen hebt; het zuur in appelciderazijn irriteert je huid en kan onzuiverheden en kapotte plekjes juist verergeren, volgens Johnston.

2. Het stilt je honger

Één studie vond bewijs voor de hongerstillende werking van appelciderazijn, maar dan moet je er wel zó veel van nemen, dat het slecht voor je is en je überhaupt totaal misselijk wordt. De auteurs van het onderzoek raadden dan ook af om het als hongerstillend middel te gebruiken.

3. Het maakt wonden schoon

Appelciderazijn doodt zonder twijfel bacteriën; maar het irriteert je open huid rondom je wond ook enórm, waardoor het nóóit een goed idee is om appelciderazijn op een wond te smeren.

4. Het maakt tanden witter

Johnston: 'Hier zou ik heel voorzichtig mee zijn, want azijn kan het glazuur van je tanden af 'branden' en daardoor juist vlekken creëren.

Weet je dat ook weer.

Van: Cosmopolitan US