Zo voorkom je dat je met Kerst een food hangover krijgt

Verrassend: drink dus niet te veel water.

Meest gelezen

Er staan voor de gemiddelde familie zo'n drie grote diners op de planning, dus een beetje research qua hoe je wél kunt genieten van elk diner zónder tot twee dagen daarna een opgeblazen buik te hebben, kan geen kwaad. ELLE.com vroeg de beste tips aan Kimberly Snyder, auteur van de New York Times-bestseller The Beauty Detox Solution: Eat Your Way To Radiant Skin en diëtist van oa Reese Witherspoon, Olivia Wilde en Drew Barrymore.

Advertisement - Continue Reading Below

1. Wees voorbereid

'Weet wat er ongeveer op het menu staat. Kerstdiners kunnen behoorlijk extravagant zijn - probeer ervoor te zorgen dat er ook iets tussen zit als salade, of een gerecht vol groenten. Als je daar genoeg van kunt eten, kun je ook van de andere gerechten genieten zonder dat je gelijk grote porties hoeft te nemen.'

2. Het gaat niet alleen om hoeveel je eet, maar ook om hoe je eet

'Over het algemeen wordt een opgeblazen gevoel niet veroorzaakt door te veel eten of te calorierijk eten - vaker heeft het te maken met iets dat ik "beauty food pairing" noem. Mooie gerechten zijn niet per se de best verteerbare gerechten. Over het algemeen geldt: hoe simpeler het gerecht, hoe beter je lichaam het kan verwerken. Bij het kerstdiner zien we vaak een voorgerecht, een hoofdgerecht, een nagerecht, tussengerechten, bijgerechten - zoet, zout, vet, alles gaat door elkaar. Probere dit te vermijden, want dit leidt vaak tot een "file" in je darmkanaal.'

Meest gelezen

3. Begin dus langzaam...

'Begin je diner met een salade met veel groenten, zodat je alvast een basis van vezels hebt voor je aan de wat zwaardere gerechten begint. Door de vezels zul je al een redelijk vol gevoel krijgen, wat er voor gaat zorgen dat je niet te veel van de rest eet.'

5. Drink niet te veel water tijdens het eten (verrassend, maar waar)

'Veel mensen denken dat het slim is om veel water te drinken tijdens het eten, zodat je een "vol" gevoel krijgt. In feite werkt het juist averechts: door veel te drinken verdun je de enzymen in je lichaam die juist nodig zijn om je eten te verwerken. Drink voor je maaltijd veel en zo'n drie kwartier na je maaltijd weer, maar ga niet tijdens het eten veel water drinken. (En dan bedoelen ik écht veel - nu en dan een slok van je glas water is niet veel).'

6. Onthoud dat kalkoen en kalkoenvulling doorgaans behoorlijk verstoppend werkt voor je spijsvertering - overweeg de veggie optie dus ook

'Weinig mensen realiseren zich dat het verteren van je eten veel energie en tijd kost - het duurt uren voordat het eten via je maag en je dunne darm in je dikke darm terechtkomt. Licht verteerbaar eten, zoals fruit en groenten, worden sneller verwerkt. Compacter eten, zoals kalkoen en kalkoenvulling, zijn pas na 24 tot 72 uur volledig verteerd en uit je systeem. Goede om te onthouden als je de dag na je kerstdiner geen eetkater wil hebben.'

7. Kom de volgende dag in beweging, of, als je ambitieus bent, vlak na je diner

'Als je je niet lekker voelt omdat je te veel hebt gegeten, doe dan rustig aan. Een wandeling in de frisse lucht helpt om van je volgepropte gevoel af te komen. Zelfs een kwartier tot twintig minuten helpt al. Dus trek je thermosokken aan, en ga naar buiten - al is het al voor een paar minuten!'

8. Wees voorzichtig met de dingen waar je meestal niet goed op reageert

'Mocht je een gluten- of zuivelintolerantie hebben, of er slecht op reageren, mijd dit dan.'

9. Nee, je hoeft niet alle taart aan je voorbij te laten gaan

'Zo lang je je porties oké houdt, hoef je niks te laten staan. Zeker aan het einde van je maaltijd is het niet slim om veel zware en suikerrijke dingen te eten.'

10. Probeer niet té veel te stressen

'Bedenk een paar guidelines voor jezelf voor het diner, hou je daaraan, en maak je om de rest niet te druk. Genieten van je maaltijd is minstens zo belangrijk als bovenstaande punten, zeker als je de volgende dag optimaal wil nagenieten. Bon appetit!'

Bron: ELLE