Het is een dilemma: slaap je met het raam open (frisse lucht) of niet (want: veel te koud en lawaaierig)?

Onderzoek suggereert dat het wél heel verstandig is om je raam open te doen. Vladimir Savchenko, bouwer van kooldioxidemeters, keek wat er in zijn slaapkamer gebeurde qua hoeveelheid kooldioxide als hij zijn raam open en dicht hield. Eerst legde hij zijn baby in de slaapkamer, met het raam dicht – de kooldioxide steeg langzaam. Toen hij samen met zijn vrouw naar bed ging, schoot de hoeveelheid kooldioxide omhoog. Pas toen het raam open ging, daalde de kooldioxide weer in vrij snel. Op deze afbeelding zie je precies hoe.

Op de piek bereikt het kooldioxideconcentratie in Savchenko's slaapkamer een niveau van 3500 ppm, terwijl in Nederland de concentratie bij langdurige blootstelling onder 1200 ppm moet blijven. Als het raam opent, zakt de concentratie snel weer onder de 500 ppm.

Kortom: dat raam open heeft flinke voordelen. Waarom we hem dan nog dicht houden? Dat heeft alles te maken met kou en lawaai, ook twee stoorzenders van slaap. Slaapexpert Neil Stanley haalt in ieder geval al onderuit dat kou een factor zou moeten zijn om je slaapkamerraam dicht te houden:

'Frisse lucht is heel belangrijk tijdens je slaap. Je kunt beter het raam open zetten en de extra kou opvangen met een warmere deken, dan het raam dicht laten en zonder frisse lucht slapen. Het is sowieso het beste om je warmte uit je deken of uit een kruik te halen, in plaats van een warme kamertemperatuur.'

Voor de kou hoef je het dus niet te laten. Leef je dus in een redelijk geluidsstille omgeving, doe dat raam dan ópen. Voor zij die in een luidruchtige straat of buurt wonen, is er nog mechanische luchtafzuiging, zo adviseert Atze Boerstra van adviesbureau BBA Binnenmilieu in Den Haag aan NRC. Die moet wél op de hoogste stand:

'De normen die daarvoor in het Bouwbesluit zijn geformuleerd zijn echter aan de krappe kant. Daardoor blijft de luchtkwaliteit in de praktijk alleen goed als de ventilatie op de hoogste stand staat.'

Weet je dat ook weer. Slaap lekker, alvast. Meer over slaap:

In bed met slaapexpert Neil Stanley deel 1: hoe lang moeten we eigenlijk slapen? >

In bed met slaapexpert Neil Stanley deel 2: hoe zorg je dat je goed in slaap valt? >

In bed met slaapexpert Neil Stanley deel 3: hoe moet je slaapkamer eruitzien? >