Neuh hoor, je hoeft heus niet je hele dieet om te gooien om in 2017 net even wat gezonder te gaan leven. Het kan soms zo simpel zijn als één ding uit je voedingspatroon bannen. Onze collega's van de Amerikaanse Harper's Bazaar voelden voedingsexperts van verschillende ziekenhuizen in Amerika aan de tand over wat je het beste zou kunnen skippen uit je dieet in 2017. Dit waren hun antwoorden.

Suiker

Maria Elena Rodriguez, Diabetes Program Manager van het Mount Sinai Health System in New York City:

'Als ik mensen moet adviseren over het éne ding dat ze uit hun dieet zouden moeten halen in 2017, is het suiker. Suiker is verslavend en gewoon helemaal niet goed voor je. Er zitten geen voedingsstoffen in, het heeft geen voordelen whatsoever en voegt alleen maar caloriën aan je dieet toe, wat kan leiden tot overgewicht of zelfs obesitas en diabetes. Obesitas, een wereldwijde epidemie, is grotendeels de schuld van suiker. Als consument weten we vaak niet eens aan welke etenswaren allemaal suiker is toegevoegd. Om het dan nog niet eens te hebben over de suikerklontjes die in thee en koffie gaan.'

'Skip suiker(klontjes) en je bespaart alvast heel wat caloriën. Ook is het belangrijk om de labels op etenswaren te lezen, dat geef ik mijn patiënten ook altijd mee. Zo leer je jezelf meer over eten en kun je veel verstandiger kiezen als je in de supermarkt staat.'

Food, Cuisine, Tableware, Dishware, Cutlery, Ingredient, Kitchen utensil, Dish, Recipe, Serveware, pinterest

Açaí Bowls

Leah Kaufman, medisch specialist bij het NYU Langone's Weight Management Program in New York City:

'Ik hoop dat mensen in 2017 stoppen met het eten van açaí bowls. Açaí zelf mag dat veel antioxidanten bevatten, één cup van alleen de açaí bevat al zo'n zes gram aan suiker en 30 gram koolhydraten. Het probleem is dat mensen niet alleen de açaí eten. De kommen worden vaak gegeten met nóg meer toegevoegde suikers, zoals notenboters, zaden en veel fruit. Hiermee wordt de suiker- en calorie-inname vrij groot. Voordat je dus een açaí bowl koopt, raad ik je aan om het voedingslabel te checken en te kijken hoeveel caloriën je nou echt eet.'

Rood vlees en zuivelproducten

Dana Hunnes, van het UCLA Medical Center in Los Angeles:

'Het ene ding waarvan ik hoop dat veel mensen ze niet meer zullen eten (of veel minder) in 2017 is koeienproducten: rood vlees en zuivel. Daar heb ik een paar redenen voor. De World Health Organization (WHO) classificeert vleeswaren als klasse I kankerverwekkende stoffen – wat betekent dat er sterk bewijs is dat rood vlees kanker kan veroorzaken. Daarnaast wordt rood vlees gelinkt aan aardig wat andere ziektes, zoals diabetes en hartproblemen. De caseïne in zuivelproducten is een mogelijk carcinogeen en hiervan is aangetoond bij ratten dat dit de tumorgroei verhoogt.'

'Daarnaast is het beter voor het milieu als we allemaal minder vlees en zuivelproducten tot ons nemen, ze zijn zo vervuilend voor de wereld. Het eten van één hamburger staat gelijk aan drie maanden douchen!'

Dieet Snacks

Kelly Hogan, van het Dubin Breast Center in het Mount Sinai Ziekenhuis in New York City:

'Ik focus me liever op wat mensen wél kunnen eten, maar er is één ding dat ik iedereen afraadt: dieetvoeding. Dus etenswaren die in de schappen staan als 'light', '0% vet' en 'zonder suikers' etc., of van die 'dieetrepen'. Als je kijkt naar de ingrediënten die in dit soort producten zitten, schrik je je rot. Alles is processed en slecht voor je – zoetstoffen, veel zout, veel transvetten... Allemaal toegevoegd om het als de échte snack te laten smaken, waardoor je veel chemische troep binnenkrijgt. Dit soort etenswaren zijn niet alleen moeilijk om te verteren voor je lichaam, maar bevatten ook niet de voedingswaarden die we nodig hebben. Gezonde vetten, vezels, proteïnes, dát moet je tot je nemen en vindt je in groentes, fruit en goede granen. Focus je dus altijd op whole foods, en snack met noten, zaden en fruit. Zo krijgt je lichaam binnen wat het nodig heeft.'

Zoete drankjes

Stacy Nelson, van Massachusetts General Hospital Nutrition Services in Boston:

'De meeste diëtisten zouden juist willen focussen op het positieve, en de etenswaren die je wél mag eten, maar als ik toch iets mag noemen dat weg mag uit ieder dieet zijn het drankjes die veel suiker en caloriën bevatten. Zelfs degenen die een 'health halo' om zich heen hebben, zoals smoothies en fruitsappen uit de supermarkt. Er zitten veel calorieën en suikers in, waardoor je bloedsuikerlevels omhoog schieten en je je na afloop nooit echt voldaan voelt. Mee stoppen dus.'

Bewerkt eten

Fatima Cody Stanford, van het Massachusetts General Hospital Weight Center in Boston:

'Zwaar bewerkt eten met heel weinig voedingsstoffen mogen van mij echt verdwijnen. Dit soort 'processed foods' zorgen er alleen maar voor dat je meer aankomt en ze zijn enorm slecht voor je stofwisseling en gezondheid. Ga dus koekjes, taarten, chips en snoep zoveel mogelijk uit de weg en grijp er alleen naar tijdens speciale gelegenheden.'

Heftig: 10 dingen in huis die je ongelukkig maken – zonder dat je het weet >

Van: Harper's BAZAAR US