Het doorslikken van de pil: daar blijven de meningen over verdeeld. Recentelijk vertelde Associate Professor Kirsten Black, hoofd van de afdeling obstetrie, gynaecologie en neonatologie aan de Universiteit van Sydney's Central Clinical School aan de Australische ELLE dat het doorslikken van de pil medisch niet noodzakelijk is.

Alles voor de verkoop

Het bloedverlies tijdens de stopweek is volgens Black helemaal geen menstruatie, maar wordt simpelweg veroorzaakt door het gebrek aan hormonen in je lichaam. Wanneer je zou menstrueren, krijg je een eisprong en maakt je lichaam zich klaar voor een eventuele zwangerschap – precies dát wat de pil voorkomt. Sterker nog: de uitvinders van de pil (in 1960) zouden de 'nep-bloeding' bedacht hebben om de pil makkelijker te kunnen slijten. Het maandelijkse bloeden lijkt namelijk op een normale cyclus en dat zou makkelijker geaccepteerd worden door het publiek dan wanneer vrouwen helemaal niet meer ongesteld werden.

Het blijft constant

De laag die zich opbouwt in je baarmoeder gedurende het slikken van de pil, wordt niet dikker naarmate je 'm langer doorslikt, volgens Black. Deze blijft juist constant en daardoor zul je niet ineens veel heftiger bloeden als je na een aantal maanden wél een stopweek inlast.

Soms werkt het tegen je

Ook huisarts Caroline Hardy sluit zich hierbij aan. Zij vertelt dat wanneer je elke maand een stopweek inlast, je misschien wel meer bloed verliest dan je zou doen als je helemaal niet aan de pil was. Je gaat daarmee dan tegen je natuurlijke ritme in. En in dat geval kan zo'n nepbloeding meer goed dan kwaad doen: recentelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het frequent invoeren van een stopweek een trigger kan zijn in het ontstaan van endometriose.

Voel het zelf aan

Kun je dan tot in lengte van dagen de pil slikken? In theorie: ja. De praktijk wijst echter uit dat veel vrouwen last krijgen van krampen en een opgeblazen gevoel wanneer ze 'm langer dan drie maanden doorslikken. Luister daarom vooral naar je lichaam en slik de pil door zolang 't voor joú goed voelt.

Kan deze app de pil vervangen? >