Disclaimer: ik eet geen gluten.

Voordat je het vraagt: ja, ik ben naar de dokter geweest – en een gastro-entoloog en meerdere diëtisten – en nee, ik heb geen coeliakie. Mijn lichaam houdt gewoon niet zo van gluten. Ik voel me niet lekker als ik wel gluten eet, en na veel jaren van testen en uitproberen, kan ik met zekerheid zeggen dat ik me beter voel als ik glutenvrij eet.

De meeste dieetvoorkeuren worden gezien als een persoonlijke keuze (zo heb ik een vriendin die ketchup als belangrijkste smaakmaker voor zo'n beetje elk gerecht ziet), zonder dat iemand daar commentaar op levert. Maar om de een of andere reden is de keuze om glutenvrij te eten een publieke.

Waarom? Sommige vrienden, familieleden of kennissen worden zelfs persoonlijk aangevallen op hun keuze. In een onderzoek van Amcal Chemists kwam naar voeren dat zo'n beetje de helft van de glutenvrij etende mensen weleens te maken kregen met 'gluten shaming' door zijn omgeving, die voornamelijk van mening is dat het een 'fase' is omdat het 'in' is of dat het alleen maar is om gewicht te verliezen.

Bovendien is er een breed gedragen misvatting dat glutenintolerantie niet echt bestaat. James Nevile, senior apotheker, ontkracht die misvatting. 'De meeste mensen kunnen gluten zonder problemen eten, maar anderen zijn minder gelukkig. Tussen coeliakie en probleemvrij gluten kunnen eten, zit nog iets anders: een glutenintolerantie, die vaak dezelfde symptomen oplevert als coeliakie. Een intolerantie wordt ook wel "Irritable Bowel Syndrome" genoemd.'

Nevile vervolgt:

'Gluten veroorzaken meer klachten bij iemand met coeliakie dan iemand met een intolerantie, ja, maar dat neemt niet weg dat het niét eten van gluten bij zowel iemand met coeliakie als iemand met een intolerantie beter en gezonder is voor het verteersysteem.'

Ah ha! Dank Nevile en de wetenschap.

Dat gezegd hebbende, komt uit een ander onderzoek naar voren een op de tien mensen gelooft dat het mijden van gluten ze zal helpen met afvallen. Ook die aanname is fout, zegt Nevil.

'Er is geen bewijs dat een glutenvrij dieet iets positiefs doet voor mensen die helemaal geen coeliakie of intolerantie hebben. Voor zij die vrijwillig voor een glutenvrij dieet kiezen, is het goed om te weten dat in veel glutenvrij eten nog steeds veel suiker en vet zit, en soms minder vezels, vitaminen en mineralen dan je in eten met gluten vindt.'

Kortom: laten we allemaal wat vriendelijk zijn voor onze glutenvrije vrienden, shall we? Een pizza is veel minder makkelijk voor hen dan voor de niet-glutenvrije mens, en dat is - laten we wel wezen -, hartstikke verdrietig.

Bron: ELLE Australië