Na het lezen van dit artikel maak je nooit meer je oren schoon met wattenstaafjes

Dit filmpje legt je haarfijn uit wat er precies gebeurt als je met een wattenstaafje je oren 'schoonmaakt'.

We herhalen: nooit je oren schoonmaken met een wattenstaafje.

Het klinkt misschien heel logisch en onschuldig, maar niets is minder waar. Want wist je dat je met een wattenstaafjes meer slechts dan goeds aanricht in je oren? Dit filmpje legt je haarfijn uit wat er precies gebeurt als je met een wattenstaafje je oren 'schoonmaakt'.

Advertisement - Continue Reading Below

Zoals in de video te zien is, duw je met een wattenstaafje oorsmeer verder je oor in, waardoor je je oren kan beschadigen. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je hiermee ook een vicieuze cirkel in werking zet. Oorsmeer wordt namelijk alleen aangemaakt in het eerste deel van je gehoorgang en zit in principe ook alleen op die plek in je oren. Wanneer je oorsmeer verder je oor induwt, zit er dus geen oorsmeer meer op de plek waar het hoort te zitten. Hierdoor gaat je lichaam meer oorsmeer aanmaken. Dat haal jij dan opnieuw weg met een wattenstaafje, waardoor je weer aan het begin van de cirkel terecht komt.

De conclusie? Gebruik geen wattenstaafjes om je oren schoon te krijgen. Haal alleen oorsmeer weg wat je aan het begin van je gehoorgang kunt zien zitten. Heb je echt last van klachten door oorsmeer? Ga dan aan de slag met oordruppels of breng een bezoekje aan je huisarts om je oren uit te laten spuiten.

Bron: Women's Health