Wij vroegen wat rond bij trainers over de adviezen die zij weleens hebben gehoord die ze... meteen in de prullenbak wilden mieteren, omdat hun oren ervan gingen klapperen. Dit zijn de meest voorkomende.

Er zijn honderden, wat zeggen we, duizenden regels in sportland. Houd je rug recht tijdens een push-up, je schouders moeten boven je ellebogen voor de perfecte plank, houd je borst omhoog bij een squat… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel van deze tips zijn nuttig en helpen je blessures voorkomen. Maar sommige tips, tja we vragen ons soms af wie ze de wereld in heeft geholpen? Volgens trainers zijn dit de meest onzinnige adviezen die ze ooit gehoord hebben.

1. Als vrouwen met zware gewichten trainen, worden ze mannelijk. Dit is er eentje die voorheen, maar nu nog steeds, vaak wordt gebruikt als excuus of reden om vrouwen niet in het krachthonk te (laten) komen. Aangezien we dit al héél vaak is besproken, gaan we er niet te diep op in, maar kort gezegd: vrouwen hebben lang niet zoveel testosteron in hun lichaam om echt te bulken. Super gespierd worden overkomt je niet zomaar, daar ben je zelf bij en daar moet je knetterhard voor werken. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk een andere perceptie over hoe een gespierd lichaam eruitziet.

2. Er is maar één juiste manier om de perfecte squat te doen. Sommige trainers kunnen nogal gefocust zijn op techniek. En dat is natuurlijk fijn, want dat kan blessures helpen voorkomen. Echter, het heeft weinig zin om constant maar te blijven corrigeren bij de squat: of de knieën niet voorbij de tenen komen, en hoe de rug zich vormt. Tuurlijk, er zijn bepaalde basics (knieën niet te ver naar binnen, borst omhoog houden…), maar daar mag wel een natuurlijke vorm bij gevonden worden. Ieder lichaam is namelijk anders.

3. Sporten draait om langer leven. Sommigen zeggen wel eens dat je, hoewel je door sporten langer leeft, je die extra jaren toch alleen maar verspilt in de gym. Grappig, klinkt voor ons vooral als een slecht excuus om maar niet te hoeven sporten. We sporten niet omdat we dan langer leven, we sporten omdat we dan beter leven.

4. Er is een ideaal gewicht voor jouw lichaam. Geen enkele trainer of sportprogramma zou mogen vertellen hoe zwaar jij zou mogen wegen. Niemand kán namelijk jouw perfecte gewicht bepalen, om zo veel redenen. Ten eerste is het JOUW lichaam, niet van iemand anders. Ten tweede is ieder lichaam anders, en zegt het aantal kilo's op de weegschaal zo weinig – het is afhankelijk van vocht, spieren, vet etc.

Laat je gewicht niet jouw geluk bepalen, maar let op hoe je je voelt. En weet je wat pas fit en sexy is? Zelfvertrouwen!

5. Er is maar één aanpak die het beste werkt

Een aanpak voor iedereen? Oh no. Net zoals er geen perfecte squat is, is er ook geen 'beste aanpak'. De beste aanpak voor iemand kan veranderen o.a. afhankelijk van wat ze voorheen hebben gedaan aan sport, wat voor blessures ze hebben gehad en nog een aantal factoren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met wat iemand leuk vindt.

Kortom: neem nooit zomaar adviezen aan, blijf altijd je gezonde verstand gebruiken en lees verschillende bronnen.

Bron: Women's Health