Like a pro: hoe zet je thuis de perfecte koffie?

Ergens in het proces moet je dus dertig seconden wachten, en wel hierom.

Meest gelezen

Onze offline rubriek gaat ook online. We introduceren: like a pro, waarin we te rade gaan bij experts op allerlei gebieden, zodat jij als een meervoudig pro door het leven kunt.

Dit keer: hoe zet je thuis perfecte koffie? Koffie-expert Belle Montanus, kwaliteitsmanager bij Bocca Coffee, weet dat precies.

Versgemalen 'De lekkerste koffie zet je met versgemalen bonen. Koffie verliest namelijk binnen vijftien minuten na het malen zestig procent van zijn aroma's. Koop daarom een zak met bonen om thuis zelf (elektrisch of met de hand) te malen of laat het in de winkel malen en berg het thuis goed op.'

Advertisement - Continue Reading Below

Bewaartips 'Bewaar gemalen koffie altijd vacuüm afgesloten, bijvoorbeeld in een plastic Tupperware-bak. Licht en zuurstof zijn vijanden van koffie; kies daarom een koele en donkere plek zoals een keukenkastje. Niet in de koelkast, dat zorgt voor vocht, klonten en een bittere smaak. Gemalen koffie kun je maximaal twee weken bewaren.'

Branding 'Koffie heeft de beste smaak binnen één tot zes weken na het branden. Als het nét gebrand is zitten er gassen in die een paar dagen nodig hebben om te verdampen. Versgebrande koffie is er in twee varianten: een lichte branding voor filterkoffie en een donkere branding voor espresso. Kies de branding die bij jouw apparaat past – dit heeft te maken met de druk van het apparaat – anders smaakt het resultaat bitter of zuur.'

Meest gelezen

Koffie zetten 'Heb je een filterzetmachine? Spoel dan eerst de filter door met heet water om de papiersmaak weg te halen. Doe de versgemalen koffie in de filter, giet er een klein beetje kokend water op en wacht 30 seconden om de smaak te verbeteren. Er verschijnen belletjes, dit zijn gassen die vrijkomen. Daarna kun je rustig de rest van het water erop schenken. Niet te langzaam, dan wordt de koffie bitter. En niet te snel, dan stort het water er door heen zonder smaak op te nemen. Ik adviseer zes tot acht gram koffie per 100 milliliter water. Tip: weeg één keer een lepel af en gebruik die als maatstaf. Heb je een espressomachine? Dat gaat thuis vaak mis door slecht onderhoud. Zorg dat het apparaat goed schoon en droog is. Anders geef je een oude koffiesmaak aan je nieuwe koffie. Belangrijk is het recht aandrukken van de koffie in de houder, anders loopt het water er aan één kant door heen en gaat het mis met de smaakbalans. Gebruik 10 gram koffie voor een enkele espresso. Zorg altijd dat je gelijk het water aanzet als de koffie er in zit, de temperatuur loopt namelijk op tot zo'n 95 graden en dan verbrandt de koffie.'

Lees ook:

Like a pro: zo stuur je een maaltijd terug in een restaurant >

Like a pro: zo zeg je dat je een cadeau niet leuk vindt >

Like a pro: zo ben je een perfecte wingwoman >

Like a pro: zo voorkom je dat je al je foto's kwijtraakt als je telefoon crasht >

De originele versie van dit artikel verscheen eerder in ELLE oktober 2016.