Je kent het vast wel: je bent begonnen aan een trainingsschema en boekt snel resultaten. Zodra je schema eenmaal is afgelopen, weet je eigenlijk niet goed meer hoe je verder moet en dus ga je de oefeningen aanhouden die je al die tijd hebt gedaan. Maar heeft het wel zin om dezelfde workout te blijven herhalen? Wij hebben de voordelen en nadelen voor je tegenover elkaar gezet.

VOORDELEN

Het vaak uitvoeren van dezelfde workout brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo hoef je niet meer na te denken over hoe je de oefeningen moet uitvoeren omdat je ze al regelmatig hebt gedaan. Hierdoor is de kans dat je blessures oploopt kleiner, want een foutieve uitvoering zal (hopelijk) niet snel voorkomen als je de oefeningen goed kent. Daarnaast scheelt het je ook nog eens enorm veel tijd: je hoeft niet iedere keer als je de sportschool in loopt na te denken over wat je precies gaat doen vandaag. De tijd die je voor je workout hebt uitgetrokken kun je dus optimaal benutten, want je hoeft niet meer op zoek naar de juiste oefeningen en materialen.

Naast het gemak en de verminderde kans op blessures, is de kans ook groot dat als je heel vaak dezelfde workout doet, je deze workout ook echt leuk vindt. Je gaat immers niet elke dag dezelfde oefeningen doen als je er niets aan vindt. Doordat je je workout ook echt leuk vindt, is de kans groter dat je consistent blijft trainen. Je zult namelijk sneller opgeven als je weet dat je oefeningen moet gaan doen waar je een hekel aan hebt. En laat consistentie nu heel belangrijk zijn voor het boeken van resultaten!

NADELEN

Door telkens dezelfde oefeningen te doen, kun je in een soort 'fitness-sleur' terechtkomen. Na lange tijd dezelfde oefeningen te doen, zul je op een gegeven moment minder snel resultaat gaan zien. Je lichaam wordt immers niet meer uitgedaagd en zal daarom minder snel ontwikkelen. De oplossing? Blijf jezelf uitdagen! Hierdoor zal je lichaam zich continu moeten blijven aanpassen en ga je weer resultaten zien.

Jezelf blijven uitdagen is niet lastig en hoeft ook geen grote veranderingen in je trainingsschema te betekenen. Door alleen al zwaardere gewichten te gebruiken, meer weerstand in te stellen op je fitnessapparaten of af en toe een intervalrun te doen tussen je afstandslopen, moet je lichaam zich aan iets nieuws aanpassen. Ook kun je spelen met variaties op de bekende oefeningen, denk aan een jumping squat of een side lunge in plaats van de normale squat en lunge. Hierdoor ga je meer calorieën verbranden en krijgen je spieren weer een zetje. Ook zul je na je workout, in de herstelperiode, meer calorieën verbranden als je je lichaam blijft uitdagen, aangezien je lichaam dan harder moet werken om te herstellen.

Wij zeggen: challenge accepted!

Bron: Women's Health