Het ziet er misschien gemakkelijk uit op papier, maar in de realiteit is afvallen een moeilijke klus. Al die stukken taart op het werk en verjaardagsdiners, er zijn tientallen obstakels die voorkomen dat je die extra kilo's kwijtraakt. Voor wie er interesse in heeft - want laat vooral duidelijk zijn dat 't het allerbelangrijkst is om lekker in je vel te zitten, ongeacht je gewicht - zijn dit de meest voorkomende hindernissen op weg naar dat fitte lijf:

1. Je volgt niet het juiste dieet

Dat je beste vriendin vijf kilo kwijtraakte door een bepaald dieet te volgen, wil niet zeggen dat jij ook zal afvallen met hetzelfde dieet. Uit een Israëlisch onderzoek met 800 deelnemers die allemaal hetzelfde dieet volgden, blijkt dat iedereen voedingsstoffen op een verschillende manier verwerkt en dat iedereen andere bloedsuikerspiegels heeft.

Oplossing? Vraag aan je dokter of diëtist om een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen.

2. Je hebt geen regelmatig slaappatroon

Mensen zonder regelmatig slaappatroon hebben gemiddeld genomen een bredere taille en een hoger BMI dan mensen die iedere dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Pittsburgh. Je lichaam functioneert het beste als je slaappatroon overeenstemt met je biologische ritme.

Oplossing? Ga op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op. Na een tijdje zal je hierdoor makkelijker in slaap vallen en ook beter slapen.

3. Je eet minder gezond dan je denkt

Tenzij je de voedingswaarde van ieder product dat je eet controleert, zijn er waarschijnlijk dingen waarvan je denkt dat ze gezond zijn maar die eigenlijk het tegenovergestelde zijn. In een onderzoek van de Global Nutrition & Health Alliance werd vastgesteld dat 72 procent van de deelnemers beweerden dagelijks gezond te eten, maar meer dan de helft van hen onvoldoende vitaminen binnenkreeg – iets wat essentieel is om af te vallen.

Oplossing? Gebruik een food tracker die niet alleen de calorieën telt, maar ook de voedingsstoffen.

4. Je borden zijn te groot

Ook al heb je ze misschien cadeau gekregen, de kans is groot dat je je borden beter kunt wegdoen. Onderzoekers hebben opgemerkt dat 92 procent van het eten dat op een bord ligt, opgegeten wordt. Het maakt daarbij niet uit hoe vol het bord ligt. Dus als jouw borden meer dan één portie kunnen serveren, kan het wel eens zijn dat je aan het overeten bent. Zonder dat je het beseft.

Oplossing? Simpel! Serveer je eten op kleinere borden zodat je normale porties eet.

Meal, Food, Dish, Brunch, Cuisine, Eating, Lunch, Supper, À la carte food, Breakfast, pinterest
Getty Images

5. Je vrienden hebben slechte eetgewoontes

Je neemt de eetgewoontes van je vrienden over. Uit onderzoek blijkt dat we sneller gaan overeten als we in het gezelschap zijn van zwaardere mensen die veel op hun bord leggen. Bovendien constateert een ander onderzoek dat vrouwen vaker geneigd zijn om hun eetpatroon aan te passen aan dat van hun eetpartner. Je krijgt dus meer calorieën binnen dan je voorzien had.

Oplossing? Probeer vaker met vrienden te gaan eten die langzaam dineren, of word zelf een trage eter.

6. Je eet niet genoeg goede koolhydraten

Het is geen goed idee om koolhydraten volledig uit je dieet te schrappen. Sommige zetmelen kunnen je helpen met afvallen omdat ze weerstand bieden tegen je spijsvertering, waardoor je langer een vol(daan) gevoel houdt.

Oplossing? Krijg je dagelijkse dosis zetmeel binnen door twee snedes roggebrood, een banaan of een halve kop linzen te eten.

Wood, Green, Produce, Fruit, Ingredient, Natural foods, Kitchen utensil, Photography, Cutting board, Whole food, pinterest
Getty Images

7. Je eet niet genoeg gezonde vetten

Dieetvetten zijn essentieel in de strijd tegen lichaamsvet. Zorg ervoor dat je gezonde vetten binnenkrijgt, die van het onverzadigde soort. Ze zijn op allerlei manieren goed voor je lichaam: ze geven je een voldaan gevoel en zetten je vetten om in energie.

Oplossing? Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie, avocado's, noten, vette vis (zalm, makreel, sardine) en vlaszaad.

8. Je hebt chronische stress

Onderzoeken tonen aan dat cortisol, het stresshormoon, gelinkt wordt aan buikvet. Cortisol maakt je lichaam gevoeliger voor insuline en dat kan leiden tot stress eating.

Oplossing? Zoek een oplossing voor je stress: probeer werkdruk te verlagen en doe ontspanningsoefeningen zoals mediteren, wandelen, schrijven in een dagboek, praten met een therapeut of vriendin. En doe het frequent.

9. Je hebt de verkeerde producten op je aanrecht staan

Het lijkt misschien wat vreemd, maar wat er op je aanrecht staat, zegt veel over je gezondheid. Uit een onderzoek dat uitgevoerd werd bij 200 huishoudens blijkt dat mensen die frisdrank op het aanrecht hebben staan gemiddeld 11 kilo meer wegen dan de andere deelnemers, mensen met cornflakes op het aanrecht gemiddeld 9 kilo meer en diegenen die fruit etaleren gemiddeld 6 kilo minder.

Oplossing? Zet gezonde en voedzame snacks in het zicht, zodat je niet in verkeerde verleidingen kunt komen. Maar dat begint natuurlijk al bij het doen van boodschappen in de supermarkt. Wat je niet in huis haalt kun je thuis ook niet opeten, of het nou op je aanrecht staat of in een kastje.

10. Je deelt met niemand dat je bent vermagert

In een onderzoek uit 2013 blijkt dat mensen die actief zijn op Twitter meer gewicht verliezen dan de mensen die hun gewichtsverlies niet op social media delen. Dit geldt zowel voor persoonlijke succesverhalen als voor dieet- en sporttips. Het onderzoek toonde ook aan dat 20 tweets gelijk staan aan het verliezen van één kilo.

Oplossing? Deel alleen positieve ervaringen. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die optimistische verhalen delen succesvoller zijn in vermageren dan mensen die alleen hun negatieve dieetervaringen delen.

11. Je wordt misleid door de verpakking

Het maakt niet uit hoe groot en opvallend de woorden op de doos of fles zijn, neem ze niet klakkeloos aan als waar. Onderzoek toont aan dat mensen geloven dat snacks met het label 'organic' gezonder zijn dat exact dezelfde snacks zonder het label. Uit een ander onderzoek blijkt dan weer dat de deelnemers 50 procent meer snacks eten als ze het label 'low-fat' bevatten.

Oplossing? Draai de doos eens om en kijk naar de voedingswaarden. En wees je bewust van buzz words zoals 'organic', 'low-fat' en 'low-cal'.

12. Je hebt niet genoeg bacteriën in je darmen

Bacteriën zijn ongewenst, tenzij ze in je darmen zitten. Je darmflora speelt een belangrijke rol in verschillende aspecten van je gezondheid: gewicht, taille-omtrek en cholesterolwaarden. Verscheidenheid is belangrijk want er zijn verschillende bacteriën verantwoordelijk voor verschillende rollen.

Oplossing? Neem probiotica in en eet gefermenteerde voeding. Beiden stimuleren de groei van goede bacteriën in je darmflora.

Dance, Aerobics, Sportswear, Choreography, Dancer, Sport aerobics, Performing arts, Physical fitness, Spandex, Event, pinterest
Getty Images

13. Je leeft niet in de jaren tachtig

Het leven is oneerlijk. Onderzoek toont aan dat we minder moeten eten en meer moeten sporten dan onze tegenhangers uit de jaren tachtig. Volgens onderzoekers zou de blootstelling aan pesticide en chemische producten, het nemen van voorgeschreven medicatie en te weinig diversiteit aan bacteriën in het darmkanaal daar de reden voor kunnen zijn.

Oplossing? Aanvaard dat je niet alles onder controle kunt houden. Oh ja, en eet minder en sport meer.

14. Je volgt te vaak een dieet

Volgens een onderzoek uit 2012 hebben mensen die diëten vaker te kampen met overgewicht dan de mensen die het niet doen. De afwisseling tussen een gezonde week en ongezonde uitspattingen in het weekend beïnvloedt je darmen net zo erg als een aanhoudend dieet van junkfood.

Oplossing? Kies liever voor kleinere veranderingen verspreid over een lange periode, dan je meteen te storten op een onhaalbaar dieet.

15. Je eet te snel

Als je te snel eet, heeft je lichaam geen tijd om je hersenen een signaal te sturen dat zegt dat je voldaan bent. Het is onderzocht dat mensen die langzamer eten, minder caloriën binnenkrijgen en langer voldaan zijn.

Oplossing? Als je rechtshandig bent, eet dan met je linkse hand, ben je linkshandig, dan met je rechterhand, leg je vork na iedere hap neer en kauw mintens vijftig keer.

16. Je legt de schuld bij je genen

Je ouders wegen te veel, je broers en zussen wegen te veel, maar dat wil niet zeggen dat het ook jouw lot is om overgewicht te hebben. Er is nog niet bewezen dat het vet-gen bestaan. Bovendien toont onderzoek ook aan dat als je denkt dat je gewicht bepaald wordt door je genen, je meer geneigd bent om ongezonde keuzes te maken.

Oplossing? Kijk niet naar je ouders voor een beeld van hoe je er later gaat uitzien. Aanvaard dat je je gewicht en (on)gezonde keuzes zelf bepaalt.

17. Je controleert de portiegrootte niet

Als ijs in een kleinere verpakking zit, wil dat nog niet zeggen dat het één portie is. In de Verenigde Staten zal vanaf volgend jaar op iedere verpakking die groter is dan één portie, zowel de voedingsinfo per portie als de voedingsinfo per verpakking staan.

Oplossing? Lees het voedingswaardelabel aandachtig.

18. Je eet te veel in restaurants

Onderzoek toont aan dat mensen die diëten, geneigd zijn om meer te eten in een restaurant dan thuis. Dat is niet zo verrassend aangezien je beïnvloed wordt door het gezelschap en 92 procent van de restaurants porties serveren die groter zijn dan een enkele portie.

Oplossing? Vraag een doggy bag zodat je de helft van je maaltijd kunt meenemen naar huis.

Food, Cuisine, Doughnut, Dish, Baked goods, Cider doughnut, Baking, Dessert, Bagel, Pastry, pinterest
Getty Images

19. Je eet te veel suiker

Uit onderzoek blijkt dat mensen die grote hoeveelheden suiker eten in twee maanden veel bijkomen, terwijl mensen die hun suikerinname beperken afvallen. Suiker bevat niet alleen 'lege' caloriën maar activeert op dezelfde manier als drugs ook het beloningssysteem van je hersenen waardoor je eraan verslaafd raakt.

Oplossing? Vermijd zoetigheden door aan het begin van de dag veel proteïnen te eten. Dat zal het verlangen naar suiker verminderen. Lees ook aandachtig alle labels, zelfs van gezonde snacks, want daar zitten vaak onverwachte suikers in.

20. Je bent geen man

Nog een oneerlijk feitje: mannen vermageren sneller dan vrouwen. En in tegenstelling tot vrouwen, die overal vermageren, is het bij mannen de buik die als eerste afslankt. Daardoor is het resultaat nog sneller te zien.

Oplossing? Versnel je vermagering door aan krachttraining te doen. Je verbrandt meer caloriën als je spieren hebt. En heb geduld, het resultaat is onderweg.

Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag sport >

Van: Dr. Oz The Good Life