Voor eens en voor altijd antwoorden op de vaakst gestelde vragen over het spiraaltje.

Wat is een spiraaltje eigenlijk?

Het is een heel klein kunststof of koperen voorwerp in T-vorm, dat in je baarmoeder wordt ingebracht. Het is eigenlijk een soort kruisje of plusje. Het heeft een klein touwtje aan de onderkant dat onderin je vagina naar beneden hangt. Maar no worries, dit hoort zo. Op deze manier kan een arts het spiraaltje makkelijk weer verwijderen zodra dat nodig is. Het touwtje heeft niet hetzelfde effect als een tampontouwtje en daarom hangt dit touwtje niet uit je lichaam. Je kunt het touwtje niet zien en je kunt het er niet zelf uittrekken.

Hoe oud moet je zijn om een spiraaltje te kunnen krijgen?

Er staat geen minimale leeftijd voor. Maar het is wel verstandig om, als je een spiraaltje laat zetten, dit bij een gynaecoloog te laten doen.

Hoeveel kost het?

Als je verzekerd bent, kost het je niets. Als dat niet het geval is, dan is het best wel duur: zo'n 100 tot 200 euro.

Wat moet ik doen voordat ik een spiraaltje kan krijgen?

Je moet een uitstrijkje laten maken en een soa-test doen. Dan maak je een afspraak op een dag dat je ongesteld bent. Het spiraaltje is namelijk makkelijker in te brengen als je ongesteld bent.

Wacht, mijn arts zegt dat er twee soorten zijn?

Ja, dat klopt. Een hormoonspiraal kun je tot wel vijf jaar inhouden en laat steeds kleine hoeveelheden hormonen los, waardoor je niet zwanger kan raken. Ook word je hierdoor minder heftig ongesteld. Een spiraaltje zonder hormonen (ook wel een koperen spiraal genoemd) kan een decennium mee gaan. Dit spiraaltje is heel effectief omdat koper sperma dood. Er is wel één nadeel: je bent waarschijnlijk heviger ongesteld...

Hoe voelt het als het spiraaltje wordt ingebracht?

Het voelt aan als een uitstrijkje: je arts zal een eendenbek gebruiken om je vagina te spreiden zodat hij het makkelijk in kan brengen. Je zal wat druk voelen en misschien krijg je last van krampen. Bij sommige vrouwen is het erg pijnlijk. De pijn kan na de behandeling zo'n 24 tot 48 uur aanhouden.

Moet ik vrij nemen van mijn school of werk?

Nee, het is niet echt een reden om niet op je werk te verschijnen. Je hoeft namelijk niet thuis te herstellen. Het kan natuurlijk voor de ene persoon vervelender zijn dan voor de ander. Kijk gewoon wat jou het beste lijkt. Als je last hebt van krampen, kun je bijvoorbeeld een ibuprofen innemen.

Hoe effectief is dit voorbehoedsmiddel?

Je bent met een spiraaltje negenennegentig procent beschermt tegen een zwangerschap.

Is het nog steeds nodig om een condoom te gebruiken?

Ja! Ondanks dat een spiraaltje het beste voorbehoedsmiddel tegen een zwangerschap is, is het alsnog belangrijk om een condoom te gebruiken, ter voorkoming van soa's en andere nare infecties.

Als je een spiraaltje hebt laten zetten, wanneer mag je dan weer sex hebben?

Artsen raden aan dat je minstens 24 uur wacht met sexen.

Kan een man het touwtje voelen tijdens de sex?

Alleen als hij heel gevoelig is of als hij heel groot geschapen is. Als je partner zich aan het touwtje stoort, dan kan je arts het makkelijk weg werken.

Zal ik zelf het touwtje voelen?

Nee, dit is niet mogelijk, tenzij je je vinger naar binnen brengt om te controleren of het nog allemaal goed zit.

Waarom zou ik het moeten controleren?

Oké, dat ga ik je nu vertellen. In sommige zeldzame gevallen kan een spiraaltje uit je vagina vallen. En dit gebeurt bij minder dan één procent van alle vrouwen. En het gebeurt bijna altijd alleen binnen de eerste drie maanden nadat je een spiraaltje hebt laten zetten. Maar als dit je eerste spiraaltje is, zou ik dus voor de zekerheid af en toe even checken of het nog allemaal op zijn plek zit. Dit doe je door je langste vinger naar binnen te brengen en even rond te draaien en te voelen of je touwtje er nog zit.

Wat gebeurt er precies als de arts het spiraaltje weer verwijdert?

Als het tijd is om je spiraaltje te laten verwijderen of als je besluit om het eerder te laten verwijderen, maak dan weer een afspraak bij een gynaecoloog op het moment dat je ongesteld bent. Je arts zal wederom een eendenbek gebruiken om er goed bij te kunnen. Ook zal hij een hulpmiddel (een soort tang) gebruiken om het touwtje daarmee op te sporen. En het zorgt ervoor dat het spiraaltje er makkelijk uitgehaald kan worden. Probeer dit niet thuis zelf te doen! Je hebt niet dezelfde hulpmiddelen als het ziekenhuis en het is natuurlijk niet hetzelfde als een tampon eruit trekken. Ga het dus alsjeblieft niet zelf proberen te verwijderen, je kunt namelijk je baarmoeder of je baarmoederhals per ongeluk opensnijden (en dat wil je niet!).

Kun je later in je leven problemen krijgen om zwanger te raken door een spiraaltje?

Nee! En in tegenstelling tot de pil, kun je direct na het verwijderen van je spiraaltje, zwanger raken. Je hoeft niet een paar maanden te wachten om te proberen zwanger te raken.

Van: Seventeen