Je weet dat het bestaat: als je veel met dezelfde vriendinnen, collega's of huisgenoten bent, ga je op een gegeven moment op dezelfde dagen ongesteld worden. Maar hoe werkt dat nou preciés? Hoe weten jullie lichamen van elkaar dat jullie ongesteld zijn? En waarom moeten ze zich dan per se aan elkaar aanpassen? We geven je uitleg.

Stofjes die je uitstoot tijdens je menstruatiecyclus

Al in 1971 werd er in het tijdschrift Nature een onderzoek gepubliceerd door psycholoog Martha McClintock dat aantoonde dat de menstruatiecyclus zich aanpast aan de menstruatiecyclus van vrouwen uit je omgeving. Volgens haar onderzoek komt dat door geurloze stofjes, feromonen, die we uitstoten. Die feromonen hebben invloed op het gedrag van ons lichaam.

Maar haar onderzoek bleek niet perfect te zijn. Sommige latere onderzoeken gaven dezelfde resultaten weer, terwijl andere onderzoeken andere resultaten lieten zien.

Volgens Alyssa Dweck, M.D., een verloskundige/gynaecoloog aan het Mount Kisco Medical Group en auteur van het boek V is voor Vagina, is het niet gek dat moeders en dochters of huisgenoten samen menstrueren. Maar dit wijdt ze niet aan de hierboven genoemde feromonen. Zij geeft de schuld van de 'gedeelde' menstruatie aan hetzelfde dieet, dezelfde workouts, hetzelfde slaapritme en dezelfde spanningen. Zij geeft aan dat dit allemaal factoren zijn die de menstruatie kunnen beïnvloeden en allemaal factoren waarbij de kans groter is dat je ze deelt als je samenwoont. Dweck geeft ook aan dat er vrouwen de revue zijn gepasseerd die synchroon aan de pil zitten. En er is volgens haar nog een factor die meespeelt: veel vrouwen beginnen op dezelfde dag met anticonceptie: op zondag. Hieruit trekt ze de conclusie dat samenwonen wel degelijk invloed heeft op het synchroon ongesteld zijn, maar dat de kans groot is dat je huisgenoot op dezelfde dag met anticonceptie begint en dat speelt ook zeker een rol.

Drie factoren

Zijn er dan wel conclusies? Ondanks de uitgevoerde studies zijn onderzoekers er nog niet helemaal uit. Ze krijgen het nog niet helemaal helder waarom je per se tegelijk met de vrouwen uit je directe omgeving ongesteld wordt. Tot nu toe zijn er dus drie factoren bekend die te maken kunnen hebben met het tegelijk menstrueren met je huisgenoten/vriendinnen/collega's. Het heeft te maken heeft met feromonen, dat stofje dat je afgeeft en dat invloed heeft op je gedrag; het heeft te maken met een gelijk eet-, sport-, spannings- en slaappatroon en het heeft te maken met de dag waarop jij en je omgeving met anticonceptie beginnen. Want als je op dezelfde dag begint, heb je ook op dezelfde dag een stopweek.

Duidelijk.

Bron: Women's Health