Of het nu een kramp is, een opgeblazen gevoel of een steek in de onderbuik: je hebt vast weleens te maken met buikpijn. In sommige gevallen lucht het openritsen van je broek of een warme kruik ertegenaan op. In andere gevallen biedt alleen een foetushouding nog comfort. Op de bank. Met liters ijs. En een romcom.

Vaak wordt pijn in de onderbuik veroorzaakt door menstruatie of obstipatie. En kun je dit makkelijk in toom houden met een paracetamol of een pilletje tegen het opgeblazen gevoel. Maar: soms is er iets anders aan de hand en is het moeilijk de exacte locatie van de buikpijn én de oorzaak ervan te traceren. Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.

Daarom hebben we de drie grootste oorzaken van buikpijn opgesomd. Wat is het, waar zit het en hoe kom je er vanaf? Let wel: gebruik dit artikel puur ter info. Raadpleeg je huisarts voor een diagnose van jouw buikpijn.

Buikpijn: darmaandoening

Volgens de cijfers van de Nederlands Huisartsen Genootschap heeft 5 tot 20 procent van de Nederlanders last van het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). De aandoening komt tweemaal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit zou kunnen verklaren waarom wij, vaker dan mannen, klagen over het hebben van buikpijn. En dan met name over een opgeblazen gevoel en kramp.

Last van je darmen? Dit is wat chocola, rode wijn en kaas voor je kunnen doen >

Klachten

Pijn in de maag, kramp, een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree: het zijn veelgehoorde klachten van mensen met het Prikkelbaar Darm Syndroom. Maar het is niet altijd zo dat deze klachten te herleiden zijn naar PDS. In sommige gevallen is de oorzaak heftiger, en kunnen de klachten ontstaan door een ontsteking aan het maag-darmkanaal.

Waar heb je klachten?

Plaats je handen boven je rechter- en linkerheup. De darmen bevinden zich in het gebied van navel tot aan vagina. Voel je pijn aan de linkerkant van de buik? Dat zou kunnen duiden op een probleem aan de dikke darm.

Wat is de oplossing?

Er zijn mensen bij wie het volgen van een bepaald dieet, of het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen, veel van de klachten wegneemt. Doe dit nooit zonder overleg met de huisarts of een diëtist. Het kan zijn dat je een glutenintolerantie hebt, maar controleer altijd eerst of dit ook écht zo is. De huisarts zal in eerste instantie vragen of je stoelgang in orde is en of er in je familie ziektes voorkomen. Ook wordt er gevraagd naar je gedrag op het gebied van seks, drugs en roken. Het kan zijn dat er urine- en bloedtesten worden afgenomen. Tot slot wordt er eventueel onderzocht of je allergieën hebt.

Interessant feitje: een prikkelbare darm kan komen door schimmel >

Buikpijn: voortplantingsorganen

In principe menstrueren alle vrouwen. Om die reden doen we er niet al te moeilijk over en stappen we makkelijk over de (menstruatie)pijn heen. Toch is het goed om je eventuele pijn in de gaten te houden, aangezien alle afwijkende pijn rondom de menstruatie ook een medische oorzaak kunnen hebben. Denk aan secundaire dysmenorroe, oftewel een pijn veroorzaakt door een baarmoederaandoening.

Klachten

Misselijkheid, gewichtsverlies, obstipatie, aanhoudende diarree, tussentijds bloeden, bloed tijdens de seks; al deze klachten kunnen erop duiden dat er iets meer aan de hand is. Neemt je vaginale afscheiding toe? Ervaar je pijn tijdens de penetratie? En voel je een scherpe pijn in de eierstokken? Dan zijn dat redenen om naar de dokter te gaan.

Waar voel je de pijn?

Hoewel het mogelijk is om de pijn aan te wijzen, kun je beter de bovenstaande klachten in de gaten houden.

Wat is de oplossing?

Het is altijd verstandig om een SOA-test te laten doen en om te controleren of je niet zwanger bent. De huisarts zal vragen stellen over je seksuele contacten. En over hoe het plassen en poepen gaat. Er wordt ook naar je mentale welzijn gevraagd, aangezien psychische problemen zich fysiek kunnen uiten. Als zwangerschap is uitgesloten, kan de dokter een uit- of inwendig onderzoek afnemen. Levert dit allemaal nog niets op? Dan is een echo de volgende stap.

Buikpijn: blaas

Een ontsteking aan de blaas is in veel gevallen onschuldig. Vrouwen hebben vaker een blaasontsteking dan mannen, omdat onze urinebuis korter is en dichter bij de anus zit – zodoende verspreiden bacteriën zich makkelijker.

Klachten

Iedereen die weleens een blaasontsteking heeft gehad, kent het brandende gevoel en de constante (loze) aandrang om te plassen.

Oorzaken

De grootste oorzaak voor het krijgen van een blaasontsteking is seksueel contact. Tijdens een zwangerschap komt een blaasontsteking ook vaker voor.

Oplossing

Heb je last van je blaas? Het eerste wat je kunt doen, is de vochtinname verhogen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën sneller het lichaam verlaten. Paracetamol kan helpen, maar als dit de eerste 24 uur niet zoveel uithaalt, kun je beter naar de dokter stappen. Deze zal een urinetest afnemen en, in het geval van een blaasontsteking, krijg je antibiotica voorgeschreven. Wacht niet te lang met naar de dokter gaan: een blaasontsteking waar niets aan wordt gedaan, kan resulteren in een nierbekkenontsteking. En dat wil je echt niet.

Pijn per lichaamsdeel

Pijn in de onderbuik bij een vrouw

Hoewel het een veelvoorkomende klacht is, is het alles behalve fijn. Vaak wordt pijn in de onderbuik veroorzaakt voor een darmprobleem. Bij vrouwen kan de pijn echter ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen, zoals de eierstokken, baarmoeder of vagina.

Pijn in de onderbuik en onderrug bij een vrouw

Dit kan veel oorzaken hebben. Zo kan het komen door ouderdom, zwaar werk, overgewicht, zwak bindweefsel, een zwangerschap óf een recente zware bevalling. Om deze reden is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen, vooral als je er erg veel last van hebt.

    Pijn aan de linkerkant van de buik bij een vrouw

    Een stekende pijn links in je onderbuik is natuurlijk ontzettend vervelend. Plaats je handen boven je rechter- en linkerheup. De darmen bevinden zich in het gebied van navel tot aan vagina. Voel je pijn aan de linkerkant van de buik? Dat zou kunnen duiden op een probleem aan de dikke darm.

    Pijn rechts in de onderbuik bij een vrouw

    Ook aan de rechterkant van je onderbuik kun je nog wel eens vervelende steken hebben. Als je hier heel veel last van hebt kan er sprake zijn van een acute blindedarmontseking: hierbij ervaar je pijn rechtsonder in de buik. Bezoek in dit geval een huisarts.

    Steken in de baarmoeder

    De oorzaak hiervan ligt meestal bij een aangeboren afwijking van je baarmoeder. Je menstruatiebloed zal zich hierdoor opstapelen waardoor je pijn kan ervaren in je onderbuik.

    Tot slot nogmaals dit: alle afwijkende pijn in de buik is een reden om naar de dokter te gaan.