Het festivalseizoen is in volle gang, en mocht je nog twijfelen of je dat kaartje voor dat buitenfestival (Lowlands!) wel of niet moet kopen: we geven je tien wetenschappelijke redenen waarom je het voor je gezondheid wél zou moeten doen (mits je jezelf natuurlijk niet het apelazarus drinkt).

Op een rij:

1. Buiten zijn voorkomt depressies

Iedereen die wel eens een berg heeft beklommen, een lange hike heeft voltooid of simpelweg een wandeling in het bos heeft gemaakt, kent het diepe gevoel van geluk en kalmte die deze simpele activiteiten met zich meebrengen.

Ruim de helft van de wereldbevolking woont in of nabij de grote stad. Tegen 2050 wordt verwacht dat dat zo'n 70% van de bevolking zal zijn. En daarom is het verstandig om af en toe te ontsnappen aan het lawaai, de chaos en de luchtvervuiling die typerend zijn aan de verstedelijking.

Volgens wetenschappers kan een simpele wandeling in een natuurrijke omgeving je gezondheid aanzienlijk verbeteren, stress reduceren en depressies voorkomen.

2. Met buiten zijn distantieer je jezelf van werk en social media

De wijde natuur in trekken is ideaal als je even een pauze wilt van het internet, social media en alle mentale drukte die deze technologieën veroorzaken. In plaats van continu op je telefoon te kijken, is dit de ultieme kans om even volledig present te zijn.

3. Buiten zijn zorgt voor verbroedering

Of je nu een tent opzet, een kampvuur maakt of een barbecue voorbereidt, kamperen is de ultieme manier om een betere relatie op te bouwen met vrienden en familie. Zelfs als het eens volledig misgaat, zijn dit vaak de momenten waarop je jezelf en je metgezellen beter leert kennen. Dit soort verhalen blijven je je hele leven bij en zorgen voor prima gespreksstof tijdens een biertje in de kroeg.

4. Buiten zijn zorgt ervoor dat je in topvorm bent/blijft

Kun je je voorstellen wat er met je lichaam gebeurt als je zojuist met 20 kilo aan bepakking een steile berg hebt beklommen? Juist, je raakt in topvorm. En in tegenstelling tot de mensen die naar de sportschool gaan om naar een televisiescherm te staren terwijl ze op de loopband staan, heb je tijdens het sporten ook nog eens fantastisch uitzicht.

5. Buiten zijn verbetert de hersenfuncties

Of het nu aan games verslavende kinderen zijn die meer tijd in de buitenlucht zouden moeten doorbrengen, of de ceo van een miljardenbedrijf, buiten zijn houdt de hersenen scherp. Meer tijd spenderen in de natuur zou niet alleen leiden tot meer creativiteit op de werkvloer, ook zou het 'mentale ziektes' als ADHD aanzienlijk tegengaan.

6. Van buiten zijn blijf je vitaler op oudere leeftijd

Tijdens één van mijn laatste hikes in Yosemite National Park werden we ingehaald door een man die minstens 60 was en in betere conditie dan iedereen op het bergpad. Het is dan ook niet voor niets wetenschappelijk bewezen dat buiten zijn ouderdomskwaaltjes zoals gewrichtspijn en slaapproblemen tegengaat.

7. Buiten zijn geeft een boost aan je immuunsysteem

Door meer tijd buiten – in de kou – door te brengen bouw je niet alleen weerstand op voor griepachtige verschijnselen zoals een loopneus en keelpijn. Je bouwt ook nog eens meer immuniteit op voor ziektes die op de werkvloer circuleren.

8. Buiten zijn zorgt ervoor dat je meer zuurstof krijgt

Nederlanders zouden naast het forenzen naar werk en ritjes naar de sportschool en de supermarkt meer dan 80% binnenshuis doorbrengen. En de giftige materialen die we 'binnen' inademen (denk aan bouwstoffen, luchtverfrissers, en andere vervuiling) zijn veel minder bevorderend voor de gezondheid dan de natuurlijke luchtverfrissing die je uit planten en bomen binnenkrijgt.

9. Buiten zijn laat je je angsten overwinnen

Het leuke aan activiteiten buitenshuis is dat er zoveel variatie is. Of je nu gaat klimmen, hiken, fietsen, surfen of snowboarden, de natuur biedt het allemaal. Tevens kun je deze activiteiten aangrijpen om je angsten te overwinnen (hoogtevrees, vrees voor hoge snelheden, etc.).

10. Buiten zijn zorgt voor een herwaardering voor de kleine dingen

De herinneringen die je opdoet tijdens een wandeling in het bos, de geur van het gras op een zwoele zomerdag bij dageraad, en het geluid van de zilte branding aan de kust, blijven je je hele leven bij. Deze momenten herinneren ons er bovendien aan dat we niet altijd materialistisch hoeven te zijn om gevoelens van geluk te ervaren. Kortom, de natuur zorgt voor een persoonlijke herwaardering voor de kleine dingen in het leven.

Briljant: inside festivaltips van een die-hard >

Van: Esquire NL