Melk, is dat nou wel of juist niet goed voor je? De meeste foodbloggers zeggen van niet, het merendeel van de onderzoekers beweert van wel.

Uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse National Osteoporosis Society, waar tweeduizend mensen aan deelnamen waarvan 239 personen onder de 25 jaar, blijkt dat een 'zorgwekkend' aantal jonge mensen op dit moment het advies van foodbloggers en -vloggers volgt en melk(-producten) van de boodschappenlijst schrapt. Je wordt slanker van een melkvrij dieet en de hormooninname wordt erdoor beperkt, is de boodschap van de foodbloggers en -vloggers en de aanname van hun volgers.

De onderzoekers van de National Osteoporosis Society zien dat veel jongvolwassen (van generatie Y en X) hun inspiratie en voedingsadvies van de sociale kanalen halen. Dat is volgens hen riskant. De Food Standards Agency ondersteunt deze gedachte. Uit een enquête gehouden onder personen in de leeftijdscategorie tussen de 16 en 24 jaar, zegt de helft een lactose-intolerantie te hebben, terwijl maar 24 procent daarvan dit ook echt heeft laten diagnosticeren.

Niet zo best, vindt de National Osteoporosis Society, want door melk uit je dieet te schrappen, mis je belangrijke voedingstoffen zoals calcium die vaak niet worden vervangen. Daardoor ontstaat calciumtekort en dit heeft zijn op later leeftijd effect op de botten.

Jongvolwassen die niet alle voedingstoffen zoals calcium binnenkrijgen missen de kans om sterke botten op te bouwen.

Professor Susan Lanham-New, klinisch adviseur voor de National Osteoporosis Society, legt uit dat het juist belangrijk is om in onze jeugd voldoende calcium binnen te krijgen:

'Jongvolwassen die niet alle voedingstoffen zoals calcium binnenkrijgen missen de kans om sterke botten op te bouwen. Wanneer je eind twintig bent is het al te laat om de schade die het gebrek aan calcium heeft aangericht te herstellen.'

Meer dan de helft van vrouwen boven de vijftig kampt met osteoporose, oftewel zwakke botten. Het is dus belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht.

Calcium zit in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, maar kun je ook halen uit groenten, noten, zaden, vis en granen. Voor volwassen wordt een dagelijkse inname van 700 mg per dag geadviseerd. Voor als je wel lactose-intolerant bent: sojaproducten en amandelmelk bevatten (in mindere mate) ook calcium. Overleg met de huisarts of een voedingsdeskundige hoe jij jouw dieet zo kunt indelen dat je toch voldoende calcium binnenkrijgt.

Caseïne in zuivelproducten is een mogelijk carcinogeen en hiervan is bij ratten aangetoond dat dit de tumorgroei verhoogt >