Havermout staat standaard in elk healthy foods lijstje – en dat is niet zomaar. Een havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels. Extra plus is dat het een volkoren graan is, waardoor het ook hart- en vaatziektes en andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. Kortom: één van de beste keuzes om je dag mee te beginnen.

Toch kunnen een paar kleine foutjes het hele idee van een 'gezond ontbijt' verminderen. Voorkom dit door de onderstaande vijf punten te beperken.

1. Je neemt standaard te veel. Iedereen wil natuurlijk lekker vol zitten na het ontbijt, maar je kunt ook té enthousiast zijn. Gevolg? Je bent zo verzadigd dat het een beetje ongemakkelijk voelt en je vrij snel weer inkakt.

Oplossing: Ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. 'Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom,' adviseert diëtist Jennifer Bowers. 'Het ziet er bevredigender uit dan in een grote kom, waardoor je sneller merkt dat je vol zit.'

2. Je kiest minder gezonde toppings... 'De gezonde reputatie van havermout is geen excuus om er een halve pot Nutella overheen te gooien,' zegt Jennifer. 'En ik heb echt rare dingen gehoord; van bacon tot snoep.'

Oplossing: De gezondste keuze is natuurlijk lekker veel fruit, zaden en wat noten. Denk aan granaatappelpitjes, frambozen, perzik of appel. Pompoenpitten, hennep- en chiazaden voegen nog wat extra proteïnen toe. Top af met wat kaneel je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt. Of wat dacht je van een theelepel rauwe cacaopoeder? Hmmmmm!

3. Of ga juist voor een overload aan 'gezonde' toppings. Wat amandelschaafsel hier, een handje rozijnen daar... en oh ja, niet de kokosrasp vergeten! Toppings zijn, hoe gezond ook, extra calorieën. Vooral noten kunnen snel aantikken.

Oplossing: Jennifer: 'Als je calorieën telt, zorg er dan voor dat je niet meer dan 150 calorieën aan extra toppings neemt. Met ongeveer 150 calorieën van de havermout zelf, is dat een prima aantal om je dag mee te beginnen. En tel je geen calorieën? Houd dan de grootte van één golfbal aan voor de hoeveelheid toppings, dan zit je goed.'

4. Je denkt dat er per se melk bij moet. Veel mensen maken hun havermout met melk, omdat het dan romiger zou zijn. Maar als je én melk, én noten, én zaden, én wellicht avocado toevoegt, heb je al snel een vrij vet ontbijtje te pakken. Ook al zijn het dan de goede vetten.

Oplossing: Havermout aanmaken met water kan écht prima en smaakt net zo lekker. En wil je echt heel graag melk? Kies dan een ongezoete, plantaardige variant zoals amandelmelk (of doe er een klein scheutje in in plaats van 200ml).

5. Je bent een zoetekauw. Als je gaat voor havermout om gezondheidsredenen, dan zul je niet snel grijpen naar tafelsuiker. Maar wellicht doe je er wel agavesiroop, oerzoet, honing of kokosbloesemsuiker in. 'Jammer genoeg gaat je lichaam er hetzelfde mee om als met 'gewone' suiker,' zegt Jennifer. 'Suiker is gewoon suiker.'

Oplossing: Ben je echt een zoetekauw? Ga dan op zoek naar een suikerbron met andere voedingsstoffen, zoals verse medjool dadels of een halve banaan. Hier zitten ook vezels en kalium in. Daarnaast kun je ook denken aan een druppel vanille essence of wat kaneelpoeder; dit zorgt voor een heerlijke, zacht zoete smaak in je havermout.

Bron: Women's Health