Eindelijk ontrafeld: waarom je soms snurkt als je gedronken hebt

Ben jij een dronken snurker of slaap je naast één? Hierdoor komt het.

De dronken snurker. Als je er een keer naast één geslapen hebt, weet je meteen waar we het over hebben. Of misschien ben je zelf guilty en houd je je lief halve nachten wakker als je een drankje gedronken hebt. De dronken snurker is, in 't kort, een fenomeen: sommige mensen zijn heel stille slapers, tot er drank in het spel is en dan klinken ze spontaan als een kettingzaag. Wat is de oorzaak van snurken als je drank op hebt, eigenlijk?

Advertisement - Continue Reading Below

Oorzaak van snurken als je gedronken hebt

Eén drankje voor het slapengaan kan er al voor zorgen dat jij van een schone slaapster in een schone snurkster verandert. Sommige mensen nemen een 'slaapmutsje' voor ze naar bed gaan, maar dat kun je beter niet doen. De oorzaak is eigenlijk heel simpel, zegt de NHS. Alcohol zorgt ervoor dat je spieren extra ontspannen en dat zorgt ervoor dat je keelholte (het achterste deel van je keel) sneller dichtklapt, waardoor je gaat snurken.

Meest gelezen

Neuropsycholoog en slaap-expert Dr. Sudhansu Chokroverty zegt hierover: 'Als je vier of vijf uur voor het slapengaan alcohol drinkt, verergert dat je gesnurk. Mensen die het normaal niet doen en heel stil slapen, doen dit wel als ze alcohol hebben gedronken.' En na een avondje stappen duik je meteen je bed in, wat betekent dat je te kort op je slaap nog alcohol gedronken hebt.

Maar: er is nog iets wat ervoor zorgt dat je gesnurk nog harder klinkt. Door alcohol droog je een beetje uit (vandaar die kater en die droge mond als je wakker wordt) en snurk-expert Daniel Slaughter zegt tegen WebMD dat dit er ook voor kan zorgen dat je als een kettingzaag klinkt. 'De afscheiding tussen je neus en je zachte gehemelte worden plakkeriger als je gedehydrateerd bent. Dit kan ervoor zorgen dat je meer snurkt.'

Wat doe je als je lief je wakker houdt na een avondje stappen?

We kennen de oorzaak van snurken na het drinken van alcohol nu, maar wat doe je ertegen? Je kunt een paar zachte (!) porretjes geven, waardoor je lief hopelijk anders gaat liggen. Hierdoor stopt het meestal wel. Als je bedpartner op zijn of haar rug ligt, kun je proberen te zorgen dat-ie op zijn of haar zij gaat liggen. Dit kan ook een groot verschil maken. Welterusten!

Deze douchetruc van 90 seconden geeft je meteen meer energie >