Dit is 'm: het allergezondste ingrediënt ter wereld

En waarschijnlijk heb je het al in huis.

Meest gelezen

Goed, eerst een disclaimer: geen enkel product kan op zichzelf staan, natuurlijk. Een avocado noemen we gezond omdat deze bommetjevol goede vetten en vitamines zit. Maar als je de hele dag alleen maar dat avocado's zou eten, dan ben je niet gezond bezig, want je mist natuurlijk allerlei voedingsstoffen! Hetzelfde geldt andersom: als je grote pizza naar binnen schuift en de rest van de week gevarieerd eet met veel groente en fruit, ben je niet gelijk ongezond. Net zo min als wanneer je de hele week troep eet en dan na een salade opeens 'gezond bezig' bent.

Advertisement - Continue Reading Below

Alleen als je kijkt naar een voedingspatroon over een langere periode kun je het – sort of – als gezond of ongezond bestempelen. Maar ook daarvoor geldt: het is voor iedereen weer anders.

Goed, nu we dit even duidelijk hebben gemaakt, door naar wat we je graag wilden vertellen. Volgens dr. Mary Flynn, wetenschapper aan de Brown University is *tromgeroffel* extra virgine olijfolie (EVO) het allergezondste product op deze planeet. Waarom? Olijfolie wordt al lange tijd geprezen om de positieve effecten voor je hart en huid, maar recente onderzoeken naar oleocanthal (wat de opperbaas van alle antioxidanten moet zijn) bevestigen dat dit stofje de reden is dat EVO zo vreselijk gezond is.

Meest gelezen

Oleocanthal zou dezelfde ontstekingsremmende eigenschappen als ibuprofen hebben. Chronische ontstekingen in het lichaam zijn in veel gevallen de belangrijkste aanjagers van verschillende ziektes, zoals hartziekten, kanker, Alzheimer en artritis. 'De sluipende moordenaar' noemen ze deze ontstekingen, die ontstaan door o.a. je voedingspatroon en sportgewoontes.

En laat olijfolie nu niet één, maar meerdere ontstekingsremmende stoffen bevatten. Denk aan oliezuur – het meest prominent aanwezige vetzuur in olijfolie – dat ontstekingsmarkers zoals het C-reactive eiwit kan verlagen. Maar ook oleuropeïne – een belangrijk ontstekingsremmend antioxidant – en dus het eerdergenoemde oleocanthal.

Extra virgine

Heb je het gevoel dat je moet kuchen of heb je een kriebel in je keel na het eten van iets met EVO? Dat schijnt dus heel goed te zijn – een indicatie dat de olijfolie een hoog oleocanthalgehalte heeft. Toch wil je natuurlijk in de winkel al beslissen of je de juiste koopt, en daar niet pas achter komen als je de fles al hebt opengetrokken. Extra virgine of extra vierge staat voor 'maagdelijk' en betekent dat het de beste kwaliteit olie is zonder gekke toevoegingen.

Toch wordt er veel mee gesjoemeld: er worden soms verschillende olijfolies gemengd en daarna beplakt met een onofficieel, misleidend label. 'Gewone' olijfolie is prima om mee te bakken. Maar als je het gebruikt in salades of koud op pasta, kies dan het liefst voor eentje waar 100% Italiaans extra virgine op staat. Daar kun je haast niet mee de fout ingaan.

Kortom: als je nog niet dagelijks een lepeltje olijfolie in je voedingspatroon hebt verwerkt, is het de hóógste tijd daarmee te beginnen. Een volledige test van verschillende olijfolies die je in de supermarkt kunt vinden, vind je op de website van Kassa.

Dit ingrediënt in Franse frietjes helpt je vet te verbranden >

Bron: Women's Health