Waarom je dat chocoladepuntje in een ijshoorn beter over kunt slaan

Een wetenschapper legt uit.

Het is stiekem het allerlekkerste deel van een Cornetto: dat laatste chocoladepuntje onder in het ijsje. Maar volgens wetenschapper Bert Weckhuysen is dat nu precies wat je beter kunt laten liggen.

De hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht zegt dat dat laatste hapje namelijk ongezonder is dan het hele ijsje an sich – en daarmee bedoelt hij inderdaad het ijs plús de nootjes plús de chocoladestukjes erop. Hoe? Dat is een lang wetenschappelijk verhaal, maar we kunnen je de korte versie geven.

Advertisement - Continue Reading Below

Onverzadigd naar verzadigd Normaal gesproken zou de chocolade in het puntje moeten smelten, omdat je tijdens het eten je hand om het hoorntje hebt en het op die plek warmer wordt. Om een kliederboel te voorkomen, moet er dus iets aan de samenstelling van de chocolade worden gedaan, zodat het smeltpunt verandert. Met behulp van katalysatoren worden de onverzadigde vetten in de chocolade daarom omgezet in verzadigde vetten. Kortom: de gezonde vetten worden ongezonde vetten.

Meest gelezen

Ontkenning De producent van de Cornetto-ijsjes ontkent dit verhaal volledig en zegt zich niet te kunnen vinden in het proces dat de wetenschapper beschrijft. 'De cacaofantasie in het puntje van het ijsje is niet gehard. Er komt geen katalysator aan te pas en er ontstaan dus ook geen transvetten', aldus de woordvoerder Freek Bracke.

Welk verhaal nu precies waar is, weten we dus nog niet. Maar we vermoeden wel dat, als je niet elke dag zes Cornetto's eet, de schade mee zal vallen.

Bron: Women's Health