Jij hebt blauwe ogen, je lief groene ogen? Allemaal niet waar.

Het blijkt namelijk dat iedereen – écht iedereen – 'bruine' ogen heeft. Je kunt de melanine de schuld geven, volgens dr. Gary Heiting, een optometrist en auteur van All About Vision. Misschien weet je dat melanine je haarkleur en huidskleur bepaalt, maar de kleine melanine-cellen, genaamd melanocyten, zijn ook terug te vinden in je iris.

'Iedereen heeft melanine in de iris van zijn of haar oog, en de hoeveelheid daarvan bepaalt je oogkleur,' zei hij tegen CNN.

xView full post on X

En nu komt het schokkende gedeelte: er is eigenlijk maar één 'kleur' melanine – en dat is bruin, volgens Heiting. Hoe meer melanocyten je in je iris hebt, hoe donkerder je oogkleur. Het licht speelt ook een grote rol: melanine absorbeert licht, dus hoe meer melanine er is, hoe minder licht er wordt opgenomen. Mensen die bruine ogen hebben, hebben meer melanine en minder licht.

Het tegenovergestelde is waar voor mensen met 'blauwe' ogen. Mensen met minder melanocyten, kunnen niet zoveel licht absorberen, dus er wordt meer licht terug uit het oog gereflecteerd. Dit noemen ze verstrooiing – en als het licht verstrooit, reflecteert het terug in kortere golflengtes. In het kleurenspectrum corresponderen kortere golflengtes met de kleur – je raadt het al – blauw.

Eyebrow, Eye, Eyelash, Face, Brown, Skin, Iris, Nose, Close-up, Organ, pinterest

En hoe zit het dan met groene en hazelkleurige ogen? Nou, jij bent het Goudlokje van de oogkleuren. Je hebt niet al te veel melanine, maar ook niet weinig. Je zit er een beetje tussenin. Heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je ogen van kleur veranderen? Dat komt omdat jouw kleur veel beter op een 'lichte' omgeving reageert. Je ogen zien er waarschijnlijk anders uit wanneer het buiten zonnig is dan wanneer het regent en donker is.

Dit verklaart waarom baby's na de geboorte blauwe ogen lijken te hebben – hun melanine moet zich nog vormen en kan na verloop van tijd donkerder worden. 'Als een baby zich ontwikkelt, vormt zich meer melanine in de iris,' zegt Heiting. Maar het hangt veel van melanine af – een oogkleur is een polygenetische eigenschap, die door meerdere genen wordt bepaald. Dat is waarom ouders met donkere ogen vaak kinderen krijgen met lichtere ogen.

Als je je nogal overweldigd voelt door al dit nieuws (wetenschap, aaaah!), denk dan maar zo: nu kan iedereen zich identificeren met Van Morissons Brown Eyed Girl.

Van: Good Housekeeping US