Dit is niet het eerste artikel dat je over probiotica leest, en als het dat wel is, dan gaat het zeker niet je laatste zijn.

Probiotica en je 'gut health' (zo'n beetje alles wat met je spijsvertering te maken heeft) zijn onderwerpen waar de laatste tijd zo vaak over wordt gerept, dat je het bijna zou kunnen afdoen als wéér zo'n gezondheidstrend; totdat iets anders het gesprek van de dag wordt.

Máár: dat zou een grote fout zijn, want men ontdekt nu pas echt hoeveel invloed je buik, je darmen en je maag op je gezondheid hebben. Niet alleen je fysieke: ook je mentale gezondheid staat in nauw verband met je buik, en nogal wat leed start daar, in die buik.

We praten je bij.

1. Wat zijn probiotica precies?

Je buik zit vol bacteriën. Maar dan ook écht. Ter illustratie: we hebben meer bacteriën in ons lichaam dan cellen. In heel versimpelde vorm verteld, heeft je buik slechte en goede bacteriën en in een gezonde darmflora heb je genoeg goede om de slechte 'eruit te werken' - probiotica zijn die goede bacteriën.

2. Welke klachten kunnen een tekort aan probiotica veroorzaken?

Als je bacteriën in je buik uit balans zijn, kun je een rits aan klachten krijgen: misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, je immuunsysteem kan verzwakken, je kunt voedingsstoffen uit eten niet meer goed opnemen, je kunt last krijgen van diarree - en zo kun je nog wel even verder gaan. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat jij al weken met een bolle buik rondloopt, ondanks dat je flink sport.

Kortom: een gezonde darmflora is iets wat je niet opvalt als je 't hebt (bless you), maar absoluut wél als-ie verstoort raakt. Dan heb je probiotica nodig.

3. Zijn ze ook goed voor je huid?

Já. Whitney Bowe, summa cum laude afgestudeerd aan Yale University en dermatoloog in New York, deed meerdere onderzoeken naar de link tussen huid en darmflora. 'The gut and the skin are actually very closely connected,' zegt ze. 'The molecules that are supposed to be kept inside your gut lining are actually seeping out into the bloodstream, and that can trigger system-wide inflammation and increase inflammatory markers in the skin.'

Waar het op neerkomt: als je darmflora niet in balans is, kunnen de verkeerde bacteriën in je bloed komen, waardoor je hele systeem last kan krijgen van ontstekingen - die te zien zijn in je huid.

4. Hoe kan het dan we dan nu opeens zo over probiotica te spreken zijn?

Dat is niet heel erg 'opeens'. In Japan rijden er bijvoorbeeld al decennia dagelijks tienduizenden 'Yakultmeisjes' rond, die op de fiets flesjes probiotica op de werkvloer en bij mensen thuis bezorgen.

In Europa was de Zweedse kinderarts Bengt Björksen al vanaf het begin van zijn carrière geïnteresseerd in poepmonsters van kleuters, zodat hij de bacteriologische compositie van de uitwerpselen in kaart kon brengen. Hij startte hiermee in de jaren zestig, en vanaf ongeveer 1980 zag de arts de darmflora van Zweedse kinderen gestaag achteruit gaan. Parallel aan deze achteruitgang, ontstond een golf aan allergieën, en ook astma en auto-immuunziekten kwamen een stuk vaker voor. Kortom: de interesse voor bacteriën in de darmflora en wat de rol van probiotica kan zijn, was ook in Europa toen al gewekt, zij het op kleinere schaal.

5. Hoe krijg ik meer (goede) probiotica binnen?

Probiotica zit in sommig voedsel, zoals Griekse yoghurt, zuurkool, augurken, doperwten, olijven, miso en pure chocolade.

Wil je een fikse dosis probiotica uitproberen, ga dan voor speciale probiotica-pillen. Een goed merk is Doctor's Best, verkrijgbaar bij oa bodystore.nl.

Let wel: buikklachten die aanhouden zijn altijd een bezoek aan de dokter waard.