We kennen allemaal die nachten dat je elke tien minuten op de klok kijkt omdat je maar niet in slaap valt en keer op keer beseft dat je nachtrust steeds korter wordt. Ontzettend irritant, want juist doordat je zo gefocust bent op hoeveel uur je nog kunt rusten, voel je meer spanning en wordt het inslapen nog lastiger. 'Over zes uur moet ik alweer opstaan.' 'Hè kut (excusez le mot), nu over vijf uur al.' Frustratie alom.

Soms lukt het niet om dan te ontspannen (door bijvoorbeeld te mediteren of een boek te lezen) en val je veel te laat in slaap. Als je dan vroeg op moet, denk je vaak dat je die dag niets waard bent. Goed nieuws: New York Magazine zocht uit hoe je dan tóch het beste uit je dag kan halen.

07.00 uur

Ga niet snoozen. Deze paar minuten geven je geen extra rust, slingeren je weer terug in een halfontwaakte staat en zorgen er ook nog eens voor dat je te laat kunt komen. Kortom: levert je niks op.

07.30 uur

Ontbijt. Stevig, ook. Onderzoek wijst uit dat je het beste binnen een uur nadat je wakker bent kunt eten om je prestatie en gemoedstoestand een boost te geven. Grijp dan niet naar suikers en witbrood, ook al kun je daar enorm veel zin in hebben, want dit veroorzaakt een suikerpiek en daarna stort je dan weer in. Kies voor volkoren granen (brood, muesli, wat je wilt), eiwitten en wat fruit. En nee, een stevig ontbijt is dus niet alleen een wit beschuitje met aardbeien. Daar kun je niet op leven.

08.00 uur

Drink een beetje koffie. Laat die dubbele espresso maar staan en ga voor een klein kopje. Een uurtje nadat je wakker bent, word je namelijk vanuit jezelf een beetje alert. Hier kan je wel even op teren. Omdat het verstandig is om je cafeïne inname te beperken tot vierhonderd milligram per dag (dat zijn maximaal vier koppen), kun je 's ochtends dan vooruit met één kop. De rest van de cafeïne verdeel je vervolgens over de momenten dat je het écht nodig hebt (zoals na de lunch).

09.00 uur

Ga naar buiten. Niets doet een ongeslapen mens zo goed als daglicht. Je wordt hier alerter van het heeft een positieve invloed op je lichaamstemperatuur, waardoor je je minder moe voelt.

09.00 - 12.00 uur

Doe je lastigste taken als eerste. Nu kun je je nog het beste focussen, na je kleine kop koffie, stevige ontbijt en het stukje lopen in de buitenlucht, dus zorg dat je gelijk de taken uitvoert die het meest van je brein vragen. De routineklusjes komen later wel. Ook kun je tussen 10 en 11 uur weer een kop koffie drinken.

Tip: Als het mogelijk is, probeer dan je meetings te verplaatsen vandaag. Wanneer je uitgeput bent door weinig slaap, heb je minder oog voor lichaamstaal en kun je minder invoelend reageren op je gesprekspartners.

12.00 - 13.00 uur

Eet een lichte lunch. Wanneer je te veel eet, krijg je daarna een ontzettende middagdip. Eet een salade of een paar volkoren boterhammen en sluit af met nog een kop koffie. Kijk uit voor koffie later op de middag, want als je na 15 uur nog cafeïne binnenkrijgt, kan dit invloed hebben op hoe je die avond slaapt.

14.00 uur

De beste optie zou nu zijn: een powernap. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit op kantoor niet zo makkelijk gaat, dus daarom kun je ook even een rondje lopen buiten. Beweging en daglicht, het doet wonderen.

14.30 - 17.00 uur

Probeer alleen nog taken te doen waarbij je niet zoveel hoeft na te denken. Werk je administratie weg, vouw naamkaartjes voor een opkomend evenement of haal eens een doekje langs je bureau. Ingewikkelde taken zijn momenteel even niet meer aan je besteed. Morgen, nadat je vanavond heerlijk in slaap bent gevallen, is er weer een dag.

Plus: hét trucje waarmee je in een minuut in slaap valt >

En dit doet vliegen met je lichaam >