In rap tempo wist kokosolie de afgelopen jaren op te klimmen tot gezondste optie in de keuken om mee te bakken – minstens zo gezond, of misschien zelfs gezonder nog dan olijfolie.

Dat lag vooral aan de unieke samenstelling van kokosolie. Want ondanks het feit dat er in kokosolie veel verzadigde vetten zitten, bevat het ook veel laurinezuur, dat de goede cholesterol doet stijgen (HDL) en de slechte cholesterol doet slinken (LDL).

Een onderzoek van de American Heart Association ontkracht dat nu: kokosolie zou LDL wél doen laten stijgen en zelfs meer dan olijfolie. Kokosolie bestaat bovendien uit meer verzadigde vetten dan boter (82 procent tegen 63 procent). Ter vergelijking: bij olijfolie is dat 14 procent, bij zonnebloemolie 10 procent.

De AHA claimt dan ook dat kokosolie onterecht als gezond te boek staat. Het onderzoek haalt vooral aan dat het niet per se uitmaakt of je overall minder vet gaat eten; de truc is om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. En precies van die verzadigde vetten heeft kokosolie er veel.

Een nieuw geluid dus, dat we tot nu toe nog niet over kokosolie hoorden. We houden je op de hoogte over de onderzoeken die hier ongetwijfeld op gaan volgen. Zelf het onderzoek lezen, kun je hier.

Dit is 'm: het allergezondste ingrediënt ter wereld >