De een kan na drie dagen Frankrijk terugkomen als een onherkenbaar bruinverbrand persoon, terwijl de ander een maand op Bali kan zitten zonder met noemenswaardig kleurverschil terug te komen. Je weet vast wel dat bruin worden met pigment te maken heeft, maar dit is hoe het precies zit.

Bruin worden

RTL Nieuws heeft het uitgelegd in een heel handig filmpje. Het komt erop neer dat je lichaam een soort pigmentkorreltjes aanmaakt. Hoe meer korrels je hebt, hoe bruiner je wordt. Deze korrels worden aangemaakt in de diepste laag van bovenste laag van je huid. Deze korrels worden dan naar de bovenste laag van je huid vervoerd en daar bepalen ze de kleur van je huid. Door uv-straling van de zon worden er nog meer korrels aangemaakt.

Nu blijft de vraag: hoe komt het dan dat de één sneller bruin wordt dan de ander?

Genetisch bepaald

Hoe snel je bruin wordt, heeft met drie genetisch bepaalde factoren te maken. De snelheid waarmee de korrels worden aangemaakt, de snelheid waarmee die korrels worden getransporteerd en de hoeveelheid korrels je van nature al hebt: je huidtype. Het is dus genetisch bepaald en je kunt er daarom niet heel veel aan veranderen.

Geeft ook niks – het idee dat alleen een zonnebruine huid knap is, doet niet alleen achterhaald aan, maar kan ook nog eens heel vermoeiend zijn. Zonder succes trucjes vinden om sneller bruin te worden, maakt in ieder geval een stuk chagrijniger dan gewoon accepteren dat jouw huid niet diepbruin bedoeld is.

Hoe het zit voor zij met een donkere huid? Blijf je vooral wél insmeren: ondanks dat een donkere huid meer pigment heeft en daardoor minder snel verbrandt of verkleurt, is er nog wel kans op uitdroging. Goed nieuws is dan weer wél dat een donkere huid minder vatbaar is voor huidkanker.

Bron: RTL Nieuws

Pssst: goed slapen met deze tropische temperaturen, doe je dus zo >

Van: Cosmopolitan NL