Gebruik jij je weekend ook om de verloren uurtjes slaap van je werkweek in te halen? En kreeg je vroeger ook altijd te horen dat slaap inhalen niet bestaat? Goed nieuws! Een recent Zuid-Koreaans onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Sleep toont aan dat uitslapen in het weekend wel degelijk voordelen voor je gezondheid heeft.

Lager BMI

Bij de 2156 volwassenen die werden onderzocht, bleek namelijk dat diegenen die doordeweeks relatief weinig sliepen en in het weekend bijsliepen gemiddeld een lagere Body Mass Index (BMI) hadden dan diegenen die ook tijdens werkdagen te weinig sliepen en dat niet goedmaakten in het weekend. Dat BMI, dus hun gewicht afgezet tegen hun lengte, was bij eerstgenoemde groep gemiddeld 22,8; bij de tweede groep was het 23,1. Ter info: een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25, daaronder en daarboven zou je gewicht negatieve effecten kunnen hebben.

Het lager gemeten BMI bij de groep 'bijslapers' zou kunnen komen doordat te weinig slapen invloed heeft op je hormonenhuishouding en metabolisme:. Daarnaast zeggen slaapexperts dat uitgeruste mensen gezondere keuzes maken, zoals naar de sportschool gaan en gezond eten kopen. Het is dus niet zo dat uitslapen zorgt voor slankere mensen, maar eerder dat uitgeruste mensen tegelijkertijd weldoordachtere keuzes maken.

Rust, reinheid, regelmaat

Toch moet gezegd worden dat het alsnog beter is om elke dag om ongeveer dezelfde tijd te gaan slapen en wakker te worden, omdat een onregelmatig slaappatroon zou kunnen zorgen voor een onnatuurlijk ritme, wat weer resulteert in een ongezond lichaam, een slecht humeur en vermoeidheid. Volgens het American Academy of Sleep Medicine is het het beste om elke nacht, tussen regelmatige tijden, zeven uur te slapen.

Lang verhaal kort: slaap doordeweeks regelmatig en genoeg uren, maar voel je ook niet schuldig als je op vrijdag en zaterdag een keertje tot het naadje gaat en vervolgens tien uur lang slaapt. En dat is ons officiële advies ja.

Lees hier hoe je in slaapt valt bij tropische temperaturen >