Voeding heeft veel invloed op je lijf, 80% om precies te zijn. Wees daarom scherp op wat je in je mond stopt. Zoals een oud gezegde vertelt: ieder pondje gaat door het mondje. En tuurlijk is het gedoogd om in het weekend een zak chips open te trekken, de snackbar te bezoeken of zelf de frituurpan aan te slingeren. Wees je er gewoon bewust van. En knoop de onderstaande punten in je oren.


1. Niet genoeg eten

Het klinkt zo logisch: minder eten betekent afvallen. Maar dat is niet wat het is. Afvallen is complexer dan jezelf uithongeren. Dat heeft alles te maken met de stress die honger in je lichaam aanwakkert en spiermassa die ook voeding nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Let er daarom op dat je genoeg eet.


2. Vet verbannen

Om je lichaam als een geoliede machine te laten werken, heeft je lichaam vet nodig. Vet is een van de drie macro's (vet, koolhydraten en eiwitten) en het is belangrijk dat die drie in balans zijn. Vet hóeft natuurlijk niet uit friet te komen. Denk groen, denk avocado! Let er wel op dat vet altijd gepaard gaat met calorieën. Niet dat we bij dezen het tellen van calorieën willen stimuleren, echt niet, maar ook hier komt bewustzijn weer aan de oppervlakte. Aan het eten van avocado's zit ook een limit. Je bouwt wel meer spiermassa op als je vetinname in balans is (en natuurlijk krachttraining doet).


3. Geen koolhydraten meer eten

Aha, daar is 'ie wel: hele voedingsgroepen uit je eetpatroon schrappen is niet altijd een goed idee. Maar helemaal koolhydraatvrij eten zorgt er ook voor dat je lichaam tekort komt in pre- en post-workout brandstoffen.


4. Veel eten in de avond

's Ochtends leven op louter fruit, 's middags puur aan de groentjes en 's avonds helemaal losgaan op het avondeten en een late night snack - omdat je de hele dag al zo gezond hebt geleefd - klinkt niet als een goed idee toch? Jammer: alles wat je later op de dag binnenkrijgt, verbrand je langzamer.

Nog meer fouten die je op het gebied van eten kunt begaan en hoe je het allemaal aanpakt, kun je lezen op Men's Health.