Soms is het ruiken van eten alleen al genoeg om je te laten watertanden. Even het aroma opsnuiven lijkt misschien onschuldig, maar niets blijkt minder waar. Een nieuw onderzoek dat verricht werd aan de Universiteit van Californië toont aan dat je wel degelijk kan aankomen door eten te ruiken.

Tijdens de studie werd bij één groep muizen* de reukzin tijdelijk uitgeschakeld en bij de andere groep niet. Vervolgens kregen beide groepen hetzelfde vettige voedsel voorgeschoteld en de muizen die goed konden ruiken aten evenveel als de andere niet ruikende muizen én verdubbelden in gewicht.

Metabolisme

Volgens de onderzoekers heeft de geur van het eten een belangrijke invloed op de manier waarop het lichaam de caloriën van dat eten verwerkt. Als je het voedsel niet kunt ruiken, zal je lichaam het eerder verbranden dan opslaan. Dat komt doordat er een verband is tussen de reukzin en de delen van de hersenen die het metabolisme regelen.

'De zintuigen hebben invloed op het metabolisme. Gewichtstoename wordt dus niet alleen veroorzaakt door de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, maar ook door hoe die caloriën worden waargenomen,' aldus professor Andrew Dillin.

Eetlust

Bovendien kan door dit onderzoek ook verklaard worden waarom mensen die ouder, geblesseerd of ziek worden anorexia ontwikkelen. Dat was hiervoor nog onduidelijk omdat het verlies van de reukzin vaak gepaard gaat met het verlies van genot om te eten, dat resulteert soms in een depressie en dat kan op zijn beurt dan weer leiden tot het verliezen van de eetlust.

Een goede stap vooruit voor de biologie, al moeten we volgens de wetenschappers zeker niet massaal onze reukzin gaan uitschakelen tijdens het eten. De bevindingen kunnen in de toekomst wel gebruikt worden om bijvoorbeeld morbide obese mensen te helpen met het verliezen van gewicht.

* Ja, ook in Nederland worden muizen gebruikt voor medische proeven. Hier legt de VU uit waarom. Organisaties als PETA zijn fel tegen. Meer info daarover lees je hier.

Ligt jouw telefoon naast je? Dan werkt je brein minder goed >