We slaan allemaal weleens een maaltijd over, simpelweg omdat we geen tijd hebben (ontbijt, ochtend, hectiek) of omdat we gewoon echt een keer geen honger hebben (lunch, hè, is het al avond?).

Dat geeft niets; zolang het maar incidenteel gebeurt. Als je maaltijden gaat overslaan omdat je bewust calorieën wil skippen en je je mentaal beter voelt als je te weinig eet, moet je alert zijn.

Kimberli McCallum, psychiater uit St. Louis aan Seventeen:

'Skipping meals isn't just a gateway to eating disorders like anorexia — it's also one of the biggest predictors of overeating and unhealthy weight gain.'

Duidelijke taal. Hier legt ze precies uit hoe je lichaam reageert op het overslaan van maaltijden.

1. Je hersenen worden prut

Stel, je hebt jezelf te buit gedaan aan een pizza of anderhalf, en je wil dat compenseren door de volgende dag een maaltijd over te slaan. Jij denkt: slim idee. Je lichaam denkt: ALARM.

'Je hersenen werken voornamelijk op glucose,' legt Kristin Kirkpatrick, manager voedingsservices bij Cleveland Clinic, uit. Al na het overslaan van één maaltijd zakt je bloedsuikerspiegel in, en dus ook je hersencapaciteit. Kirkpatrick: 'Als er niet genoeg suiker in je bloed zit om je hersenen energie te geven, verlies je je focus.' Hoe dieper je in je dieet zakt, hoe lastiger het wordt voor je hersenen om scherp te blijven.

2. Het chagrijnig-hongerige gevoel bestaat echt

Mensen stellen zich niet altijd aan als ze chagrijnig-hongerig worden. Je humeur verslechtert écht op het moment dat je bloedsuikerspiegel daalt, en tegen die tijd heb je dus ook niet meer de helderheid van geest om je te beseffen dat je een chagrijnig monster bent. Hoe vaker je maaltijden overslaat, hoe erger het wordt, want jezelf minder eten geven dan je nodig hebt, zorgt ervoor dat je in een overlevingsmodus komt. Daar hoort bij dat je meer begint te snauwen.

McCallum: 'Je wordt gejaagder en angstiger, en je verliest je vermogen om het grote plaatje te zien.' Deze dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen voor grove humeurschommelingen zorgen, waardoor je de grilligste versie van jezelf wordt.

3. Je hebt veel meer kans op overeten

Ironisch, hè? Als je je lichaam voedsel onthoudt, wil het later down the road alleen maar meer — je lichaam wil alvast wat op kunnen slaan voor als het nog een keer voorkomt dat je niet genoeg te eten krijgt. Het is dus heel simpel: hou je lichaam blij, om te voorkomen dat het gaat 'rebelleren' en extra in wil slaan. Kirkpatrick: 'Onderzoeken laten zien dat, als je op het begin van de dag veel eiwitten eet, je later op de dag veel minder geneigd bent te snacken en ook minder hoeft te eten.'

4. Je hebt meer kans om aan te komen

Deels omdat je dus geneigd bent te overeten, maar vooral ook omdat je door het overslaan van maaltijden je metabolisme in de war schopt. Je lichaam is daarna veel sneller geneigd om eten op te slaan als vet.

Kirkpatrick: 'Onze lichamen zijn geprogrammeerd om koste wat kost te overleven. Dat vindt zijn oorsprong in onze jager-verzamelaardagen. Als al het voedsel op was of er niks te vangen of te krijgen was, moesten onze lichamen in een andere stand, waarbij de stofwisseling zo werd aangepast dat we minder calorieën op een dag nodig hebben en dus minder energie verbranden.'

5. Je ziet er bleh uit

Je denkt misschien dat je slechte eetgewoonten niet te zien zijn, maar dat zijn ze wel; je huid wordt dof en droog, je haar wordt fletser en dunner. Het is eigenlijk heel simpel, legt Kirkpatrick uit: 'Elke keer als je jezelf maaltijden onthoudt, sla je ook belangrijke voedingsstoffen over die nodig zijn om je huid glad en fris te houden en je haar glanzend en gezond.'

Vitaminepillen slikken werkt ook niet, want dan mis je nog steeds eiwitten, zo'n beetje het basisingrediënt voor je haar en huid. (Plus: veel vitaminen zijn vetoplosbaar, wat betekent dat ze niet gebruikt kunnen worden door je lichaam als er niet ook iets van vet in je dieet zit).

6. Je krijgt er een opgeblazen buik van.

Het laatste punt is vrij simpel: chronisch diëten lijdt tot chronische constipatie. McCallum: 'Uiteindelijk functioneert ook je darmsysteem niet meer goed.' Bottomline: don't mess with your 💩.

Merk je dat je vastzit in een dieetcyclus of geobsedeerd raakt met je eetkeuzes en hier moeilijk uit komt? Je hoeft daar niet in je eentje uit te komen; hulp is altijd voorhanden. Contacteer de landelijke hulplijn van Weet.info: 088-0185 888.

Op zoek naar goede, betaalbare en gezonde recepten? Hier vind je er twintig op een rij >

Van: Seventeen