Over eieren doen verschillende verhalen de rondte. Zo zouden ze bijvoorbeeld slecht zijn voor je cholesterol. Is dat nu echt zo of is het een broodje aap? En wat is cholesterol eigenlijk?

Wat is cholesterol?

Het zit zo: cholesterol is een vetachtige stof die we allemaal hard nodig hebben. Het is een onmisbare bouwsteen voor de aanmaak van onder andere lichaamscellen, gal en hormonen. Het meeste cholesterol maakt onze lever zelf aan, het andere deel halen we uit onze voeding.

Waar zit het in?

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Over het algemeen wordt aangeraden niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen te krijgen. De dooier van een gemiddeld kippenei bevat ongeveer 200 mg cholesterol, het eiwit is cholesterolvrij. Dit betekent dat je zonder problemen iedere dag een eitje kunt eten, mits je weinig andere producten binnenkrijgt die veel cholesterol bevatten, zoals vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, en zoete snacks en tussendoortjes.

Pluspunten

Maar het zou niet eerlijk zijn een ei in de schaduw van die 200 mg cholesterol te laten staan. Eieren hebben namelijk ook een hele rits aan pluspunten:

Een ei is rijk aan eiwit (uiteraard) en bevat acht essentiële aminozuren die van belang zijn voor de opbouw van spieren. Ideaal voor sporters dus.

Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels. Bovendien bevatten eieren anti-oxidanten die ouderdomsgebonden oogziekten zoals staar kunnen tegengaan, én ze verlagen de bloeddruk.

Balans

De truc is dus wederom: balans! Eieren zijn een bron van proteïnen en zijn goed voor je huid, haar en hersenen. Begin je de dag graag met een eitje, minder dan een beetje met vet broodbeleg en zoete snacks – iets wat natuurlijk nooit een slecht idee is.

Bron: ELLE Eten