Ik vind pittig eten superlekker, terwijl bij het grootste deel van mijn familie het zweet uitbreekt als het eten ook maar een beetje pittig wordt. Hoe kan het dat zij eruitzien alsof ze net uit de sauna komen als ze spicy food eten, terwijl ik nergens last van heb?

Dit is waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

Bill Phillips is expert op het gebied van pittig eten (ja, dat bestaat, klaarblijkelijk) en tevens professor bij het Culinary Institute of America. Het pijnlijke gevoel op de tong bij mensen die niet houden van pittig eten is geen echte pijn, vertelt hij aan Thrillist. 'De pijn zit alleen maar tussen je oren. Het voelt misschien alsof het brandt, maar dit is enkel een trucje van je lichaam.' Pittig eten brengt namelijk geen echte schade toe aan jouw lichaam als je een goed functionerend spijsverteringsstelsel hebt.

Maar waar komt dat brandende gevoel dan vandaan? Bill legt uit dat dit alles te maken heeft met chemische moleculen in hete pepers. Capsaïcine is er daar een van. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen voelt het alsof je tong in brand staat. Niets meer en niets minder. Je tong staat dus niet echt in de fik als je pittig eet en je bent ook echt nog wel in staat om ooit nog iets te proeven, maar aanstellen kun je het niet noemen.

Grappig feitje:spearmint, dat vaak in kauwgom zit, werkt ook op deze receptoren. Dit zorgt niet voor een gevoel van extreme warmte, maar juist kou.

Meer, meer, meer

Fans van pittig eten worden niet met deze voorliefde geboren; dit wordt aangeleerd. Hoe meer je pittig eet, hoe minder het brandende gevoel op je tong wordt. Dit heeft te maken met een neurotransmitter genaamd substance P, verantwoordelijk voor het sturen van pijnprikkels naar je hersenen, die 'uitgeput' raakt door de moleculen uit pittig eten. Dit verklaart waarom mensen uit landen als India of Mexico beter tegen pittig eten kunnen: ze wennen hier immers al op een jonge leeftijd aan.

En daar heb je het. Eindelijk antwoord op de vraag waarom je omgeving af en toe en halve fles Sriracha leeg kan gooien op een maaltijd en jij zelfs bij sushi de wasabi links laat liggen.

Van: Cosmopolitan NL