Onze collega's bij ELLE Eten zetten vijf slechte eetgewoontes op een rij en vertellen je ook gelijk hoe je er vanaf komt. We delen.

De schrokkerd

Face, Glasses, Food, Bread, Ingredient, Cuisine, Snack, Baguette, Baked goods, Dish, pinterest
Getty Images

De maaltijd staat nog niet voor je neus en het wordt zwart voor je ogen. Pas als het bord brandschoon is, kijk je weer op om je tafelgenoten keuvelend en wel met nog praktisch een complete dis aan te treffen.

  • Het is niet zozeer dat je niet gezond eet, maar je eet in zo'n gruwelijk tempo dat je waarschijnlijk meer binnenkrijgt dan nodig is. Idee: haal diep adem, kijk naar je bord en wees dankbaar voor wat er voor je staat. Klinkt misschien zweverig, maar juist omdat je even bewust in je opneemt wat er staat, is de kans groot dat je wat rustiger zult eten. Multitasken en eten is bovendien nooit een goed idee. Je bord is leeg voor je het weet. Heel teleurstellend.

De veelvraat

Cook, Chef, Black-and-white, Chief cook, Food, Dish, Style, pinterest
Getty Images

Net als de schrokkerd eet de veelvraat waarschijnlijk meer dan hij nodig heeft, al is het tempo niet het probleem. Je maag geeft je namelijk heus wel een seintje dat het wel genoeg is geweest, maar uit gewoonte móet je bord/schaal/pan leeg. En weet je wat, zelfs als het op gestoomde zalm met quinoa aankomt, is té veel eten, té veel eten.

  • Goed en rustig kauwen helpt, minimaal 15 à 30 keer per hap is het beste. Maar dat is godsonmogelijk. Dus kauw met beleid, want dan is je eetbehoefte sneller bevredigd en eet je minder. En dineer in stijl. Ook als je alleen thuis bent. Je hebt moeite gedaan om te koken, maak er dan ook aan tafel wat van. Met een kleedje, servetten en welja, een kaarsje erbij. Dat zorgt ervoor dat je er met meer aandacht bij bent.

De suikerjunk

Doughnut, Pink, Food, Ciambella, Cuisine, Baked goods, Dessert, Glaze, Dish, Pastry, pinterest
Getty Images

Wat vroeger een vieruursdipje was dat opgelost werd met een koekje, reep of greep naar de droppot is inmiddels verworden tot een 24/7 hunkering naar alles wat zoet is. Helaas, hoe meer suiker je eet, hoe meer je ernaar smacht.

  • Drink water. Soms is een hunkering naar suiker een teken dat je te weinig hebt gedronken. Als je suikerzucht oncontroleerbaar is en een hand amandelen het niet voor je doet, kies dan voor natuurlijk zoete groente (zoete tomaatjes, mini-wortels, zoete aardappel met feta, aardbeien, etc). of beloon/leid jezelf af met een andere guilty pleasure: Madonna, Bon Jovi, Iron Maiden. Wij vertellen niks door.

De nachtelijke eter

Vertebrate, Carnivore, Kitchen, Boot, Canidae, Cabinetry, Major appliance, Countertop, Service, Home appliance, pinterest
Getty Images

Het ene moment zit je nog in een matige film of de late uitzending van The Real Housewives, en het volgende zit je met je neus in de koelkast op zoek naar iets. Íets. Al is het kaas met chilisaus, plakjes salami met een lik roomkaas erop, dat restje pesto dat er al te lang in staat.

  • Realiseer je dat wanneer je overdag dieet of aan de lijn doet, de kans ietsje groter is dat je je in het holst van de nacht vergrijpt aan dingen waar je eigenlijk niet eens zin in had. Omdat je je niet kon inhouden. Voorkom trek overdag, goed verdelen is de truc met als ideale opbouw een redelijk stevig ontbijt, een grote lunch en kleine avondmaaltijd, met een paar gezonde snacks tussendoor. Bedenk terwijl je de koelkast opentrekt bovendien of je wel echt trek hebt? Misschien verveel je je wel, of voel je je een beetje sip. Neem een warme kop thee. Dat troost ook.

De snacker

Eyewear, Glasses, Vision care, Smile, Food, Outerwear, Happy, Coat, Cuisine, Formal wear, pinterest
Getty Images

Daar zit je dan; worst uit de koelkast, plakje eraf, worst terug, plakje op, worst uit de koelkast, plakje eraf, worst terug. Vul maar in: kaas, handje chips, popcorn, toastje, olijven. Het kan van alles zijn, maar je kunt niét stoppen.

  • Niet bellen en snacken tegelijk en niet staand voor je koelkast/keukenkastje eten. Je propt het ongemerkt in je mond en zo gaat je craving nooit weg. Dat is één. En neem de snack – maar haal die wel uit de doos/verpakking/zak, en leg die weg; ga zitten, eet op, geniet en stop.

Waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen – en daar niks aan kunnen doen >

Bron: ELLE Eten