Alle koolhydraten zijn, wetenschappelijk gezien, suikers. Écht suikervrij eten zou dus betekenen dat je ook fruit, groente en honderdduizend andere voedingsmiddelen zou moeten laten staan en geheel op eieren, vlees en vis zou moeten leven. Dat gaat wat ver. Nee, de geraffineerde suikers uitschakelen is wel voldoende. Hoe ver je dit doorvoert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

ZO BEGIN JE

1. Allereerst: check de ingrediëntenlijst. Zo voor de hand liggend, en toch doen veel mensen het niet. Als je wil weten of er geraffineerde suiker in je eten zit, kijk je niet bij de voedingswaarde, maar bij de lijst met ingrediënten. Let op: suiker heeft ook veel schuilnamen, waaronder dextrose, glucose, maltodextrine en maltitol.

2. Je komt al best een eind als je stopt met snoepen. Het is handig om de verleiding uit te bannen. Dus: geef de koek, snoep en alles waar suiker in zit weg. Of zet achter slot en grendel. Wat er niet is, kun je ook niet pakken.

3. Zorg ervoor dat je bergen fruit in huis hebt. Zin in zoet? Doe een appel in de oven en bestrooi met wat kaneel. Beetje yoghurt of kwark erbij, voilà. Een snack.

4. Eet meer vetten en eiwitten om langer een verzadigd gevoel te hebben (en dus minder snaaineiging te krijgen). Hallo avocado! Hallo kwark!

5. Houd het leuk door veel te koken en te bakken. Er zijn veel lekkere, suikervrije recepten te vinden. Tip: zoek via Pinterest!

6. Vind je de overstap van frisdrank naar water te groot, kun je voor infused water kiezen. Mis je de prik? Ga voor bruiswater.

7. Toch een taart, cake of andere creatie zoeten? Er zijn gezonde(re) suikervervangers.

8. Bereid je maaltijden voor, maak desnoods een weekplanning, zodat je niet onverhoopt afhankelijk bent van een afhaalmaaltijd. Bijkomend voordeel: waarschijnlijk belandt er minder eten in de prullenbak.

9. Veel basics kun je zelf maken.

10. En misschien wel de belangrijkste tip: doe niet te star. Je hoeft echt niet meteen compleet macrobiotisch koolhydraathatend door het leven te gaan. Pak het stapje voor stapje aan als dit beter voor jou werkt. En wees niet te streng: af en toe een flinke hap van een, we noemen eens iets, chocoladetaart kan erg gezond zijn. Voor de geest alleen al.

Bron: ELLE Eten